04/10/2019 16:26

«Ναι» στο αίτημα αναβολής του Brexit λέει ο Τζόνσον με βάση δικαστικό έγγραφο

Τη δέσμευση ότι εφόσον δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit έως τις 19 Οκτωβρίου θα ζητήσει τελικά νέα αναβολή του Brexit, υπακούοντας το πρόσφατο νομοθέτημα της Βουλής, φαίνεται να δίνει με υπόμνημα που υπέβαλε σε δικαστήριο του Εδιμβούργου ο Μπόρις Τζόνσον.

Το κυβερνητικό έγγραφο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «υπάγεται στην αρχή του δημοσίου δικαίου και δεν μπορεί να εμποδίσει το σκοπό του νόμου ή το σκοπό των προνοιών του – ως εκ τούτου δεν μπορεί να ενεργήσει ώστε να αποτρέψει την αποστολή του γράμματος (προς την ΕΕ) που θα ζητά την παράταση που προσδιορίζει ο νόμος».

Αυτό το υπόμνημα της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια ρητορική του πρωθυπουργού. Ο κ. Τζόνσον έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι προτιμά να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι».

Η δήλωση του πρωθυπουργού υποβλήθηκε στο ανώτατο διοικητικό εφετείο της Σκωτίας, το οποίο εξετάζει κατόπιν προσφυγής (μίας βουλευτή, ενός επιχειρηματία και ενός νομικού) τις επιπτώσεις μιας πιθανής άρνησης του κ. Τζόνσον να τηρήσει το νόμο και να μη ζητήσει τελικά από την ΕΕ την αναβολή του Brexit.

Το δικαστήριο είναι το ίδιο με εκείνο που πρώτο είχε κρίνει, σε δεύτερο βαθμό, παράνομη την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, πριν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την προσεχή Τρίτη το δικαστήριο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, κατά πόσο το αίτημα για νέα αναβολή του Brexit προς τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να κατατεθεί από δικαστικό λειτουργό, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αψηφήσει το νόμο.

Ο εκ των εναγόντων, νομικός Τζο Μόαμ, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δε λέει την αλήθεια για τις προθέσεις του είτε προς τη Βουλή και τους πολίτες είτε προς το δικαστήριο.