30/09/2019 21:32

Στήριξη Ερχιουρμάν στον Ακιντζί, ενώ ο Τατάρ επιμένει σε εναλλακτικά μοντέλα

Στήριξη εκφράζει ο Τουφάν Ερχιουρμάν στις προσπάθειες του Τ/κ ηγέτη για την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, και στο πλαίσιο μιας συνολικής ομοσπονδιακής λύσης που θα δίδει τέλος στις συζητήσεις για την πολιτική ισότητα (και συνεπαγόμενα την εκ περιτροπής προεδρίας και την αποτελεσματική συμμετοχή) και θα επιβεβαιώνει τις συγκλίσεις του παρελθόντος.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και όπως μεταδίδεται από τ/κ ιστοσελίδες, ο πρόεδρος του ΡΤΚ πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «ο κ. Γκουτέρες να στηρίξει τις δικές του δηλώσεις και με αποφασιστικότητα να σταθεί σε αυτά τα στοιχεία που βασίζονται σε αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και έτσι να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία».

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στο Κυπριακό λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας λέγοντας ότι για την τ/κ πλευρά είναι κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας, τις οποίες επιδιώκουν να καταργήσουν οι Ε/κ και η Ελλάδα.

Εάν το σύστημα εγγυήσεων ήταν ξεπερασμένο, δεν θα είχε γίνει μέρος του κεκτημένου της ΕΕ όταν, κατά την έκφρασή του, αδικαιολόγητα επιτράπηκε στην ε/κ πλευρά να ενταχθεί μόνη της στην ΕΕ το 20014. «Αυτό που ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει (στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ) είναι ότι, αν δεν δημιουργείσετε τα μέσα για να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ελληνικό νησί, δεν θα υπάρξει λύση. Καλώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό να σταματήσει να επιτίθεται στο σύστημα εγγυήσεων. Οι εγγυήσεις παρέχουν την ασφάλειά μας και σίγουρα θέλουμε τη συνέχισή τους».

Αναμένει, πρόσθεσε στην γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ, από τον Τ/κ ηγέτη στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ να του πει ότι ο τ/κ «λαός» θεωρεί τις εγγυήσεις της Τουρκίας κόκκινη γραμμή και πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση ενόσω το δίδυμο Ε/κ και Ελλάδα τηρούν την σημερινή τους στάση.

Εξάλλου, μιλώντας το απόγευμα σε εκπομπή του “Μπαϊράκ” ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στην συνάντηση Γκουτέρες – Ακιντζί στην Νέα Υόρκη είπε ότι “κανείς δεν πρέπει να υπερβεί τις αρμοδιότητές του” λέγοντας ότι το ΚΕΕ, το ΚΛ, το ΚΑ και το ΔΚ δεν στηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και πως και ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης είδε πως δεν υπήρξε όφελος από τις συγκλίσεις που πέτυχε.

“Έχουμε μεγάλη ανησυχία. Από την ε/κ πλευρά δεν έγινε κανένα βήμα που να μας ησυχάσει. Σίγουρα πρέπει να έρθουν στην επικαιρότητα εναλλακτικά σενάρια και μορφές λύσης. Στην Κύπρο υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες με εκείνες στο Κόσοβο, αλλά εμείς σε αντίθεση με εκείνους δεν έχουν καταφέρει να είμαστε ένα σώμα”.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι μπορούν να πιέσουν για δύο κράτη κάτω από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι και στο “νότο” και στο “βορρά” υπάρχει ένα (χωριστό) κράτος και πάνω σε αυτό πρέπει να αναπτύξουν την πολιτική τους. “Και όχι σε κάτι που αποτελεί όνειρο”. Απέναντι σε αυτούς που λένε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο κράτη εντός της ΕΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι μπορεί να προταθεί το βελούδινο διαζύγιο ή η συνομοσπονδία.

Tags: