25/09/2019 08:43

Συνεδριάζει ξανά το βρετανικό κοινοβούλιο, επικοινωνία Τζόνσον με Βασίλισσα από ΝΥ

Συνεδριάζει ξανά μετά από τη διακοπή των εργασιών του στις 9 Σεπτεμβρίου το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η επανασύγκληση του νομοθετικού σώματος γίνεται μετά από τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, ήταν παράνομη.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει από τις 11.30 το πρωί τοπική ώρα και η Βουλή των Λόρδων από τις 3 το απόγευμα.

Ο κ. Τζόνσον αναχωρεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν αναμένεται στο Λονδίνο πριν από το μεσημέρι και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής.

Από τη Νέα Υόρκη επικοινώνησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά από τη δικαστική απόφαση, όπως γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ωστόσο, απέφυγε να πει αν ο πρωθυπουργός απολογήθηκε προς τη βασίλισσα για το παράνομο της εισήγησής του.

«Ποτέ, υπό καμία περίσταση, δε συζητάμε το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και της μεγαλειότητος», σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Επίσης από τη Νέα Υόρκη ο Μπόρις Τζόνσον είχε 30λεπτη τηλεδιάσκεψη με το πλήρες υπουργικό του συμβούλιο στο Λονδίνο, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την ατζέντα στο κοινοβούλιο.

Επανέλαβε στους υπουργούς του ότι διαφωνεί με τη δικαστική απόφαση, αλλά σημείωσε πως σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του κορυφαίου κυβερνητικού νομικού χαρακτήριζε σύννομη την αναστολή του κοινοβουλίου, όπως αποκάλυψε το Sky News.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη την Τρίτη ο κ. Τζόνσον είχε επίσης συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε τον κ. Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν ήταν παρά «μία ακόμα ημέρα στο γραφείο» για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έφτασε σε συμφωνία για το Brexit με τον Βρετανό ομόλογό του, αν και σημείωσε ότι συζήτησαν με κάποια περισσότερη λεπτομέρεια τις βρετανικές θέσεις.

Ο κ. Βαράντκαρ πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία επιθυμεί μια συμφωνία, αλλά συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις που αναμένεται να τηρηθούν».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο κ. Τζόνσον ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά προς τον κ. Βαράντκαρ ότι το Brexit θα συντελεστεί στις 31 Οκτωβρίου και ότι είναι αισιόδοξος πως αυτό θα συμβεί με μία συμφωνία.