25/09/2019 15:01

Στήριξη υποσχέθηκε στους επαγγελματίες ψαράδες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Την υπόσχεση για στήριξη των επαγγελματιών ψαράδων Ζυγίου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας, να φροντίσουν ώστε να είναι μηδενικοί οι φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους ψαράδες.

Σε δηλώσεις, ύστερα από επίσκεψη του στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι επαγγελματίες ψαράδες «θα έχουν τη στήριξη μας, αφού 327 οικογένειες κρατούν μια παράδοση αιώνων, με χίλιες δυσκολίες. Το πρωί επισκέφθηκα και ορισμένους ψαράδες όταν επέστρεφαν από τη ψαριά και ένας από αυτούς ξενύχτησε, πλήρωσε πετρέλαιο και από το ψάρι που πήρε, θα πάρει 20 ευρώ όταν το πουλήσει».

Πρόσθεσε ότι «αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηρίζει η πολιτεία και θα κάνω ό,τι μπορώ για τη στήριξη τους». Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς να δημιουργούν οποιαδήποτε δημοσιονομική επίπτωση, είπε και σημείωσε πως «όταν είναι να στηρίξουμε την οικονομία, δεν διστάζουμε να πάρουμε μέτρα για δισεκατομμύρια και όταν πρόκειται να στηρίξουμε ομάδες, όπως τους ψαράδες, μετρούμε τις μπακκίρες».

Αυτή η προσέγγιση συνέχισε πρέπει να σταματήσει. «Ένα μέτρο που θα μπορούσε αμέσως να υλοποιηθεί και καλώ το αρμόδιο Τμήμα και το αρμόδιο Υπουργείο, μέτρο που το επιτρέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, είναι να είναι μηδενικοί οι φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους ψαράδες. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα ακούσει αυτό το δημόσιο αίτημα για να γίνει αυτή η τροποποίηση για μια ελάχιστη ανάσα σε 327 οικογένειες επαγγελματιών ψαράδων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι ένας «νεαρός 28 χρόνων από τα Περβόλια, που συνειδητά αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας ψαράς, μού ζήτησε να συνεχίσει αυτό το επάγγελμα του ψαρά γιατί, όπως είπε δεν θέλω να δω τον τόπο μου σε μερικά χρόνια να μην έχει ψαράδες, να είμαστε νησί χωρίς ψαράδες. Αυτή η φωνή των παλαιοτέρων ψαράδων και του νεαρού, θα κτυπά καθημερινά σε μένα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηρίξω αυτή την ομάδα επαγγελματιών που κρατούν μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων, δύσκολη, με κίνδυνο τη ζωή τους» και με πολλά προβλήματα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποσχέθηκε «να κάνουμε ό,τι μπορούμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες ψαράδες».

Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους, Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο Ζύγι, σημείωσε ότι τέθηκαν ενώπιον του προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως ο λαγοκέφαλος, οι χελώνες και το λεοντόψαρο και πρόσθεσε ότι «μας υποσχέθηκε πως σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό θα βοηθήσουν» στην επίλυση τους.

Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους ψαράδες, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «μας υποσχέθηκε και πιστεύω ότι θα κρατήσει το λόγο του, πως ο φόρος θα είναι μηδενικός. Το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας θα έπρεπε από μόνα τους” να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο, είπε.

Ταυτόχρονα διερωτήθηκε «γιατί μας στέρησαν τόσο καιρό τη βοήθεια αυτή, την οποία δικαιούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά προβλήματα. Από τη στιγμή που αυτή τη βοήθεια τη δικαιούμαστε, τη θέλουμε», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Γιάννος Στυλιανού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου είπε πως «για πρώτη φορά μας επισκέπτεται αρχηγός κόμματος και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που έχουμε στην περιοχή μας. Είμαστε μια πολύ βεβαρημένη βιομηχανικά περιοχή, με τις φορτοεκφορτώσεις του πετρελαίου, έπονται νέο λιμάνι και νέο τερματικό υγραερίου και ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα και οικονομική αρωγή από το κράτος».

Ανέφερε ακόμα ότι «λόγω ακριβώς της βεβαρημένης βιομηχανικά περιοχής δεν έχει απομείνει αλιευτικός χώρος και εάν δεν τύχουμε οικονομικής στήριξης από το κράτος θα πάμε σπίτια μας».

ΚΥΠΕ

Tags: