20/09/2019 19:44

Περιστατικό βίας στο Νοσοκομείο Λεμεσού, καταδικάζει η ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ

Νέο περιστατικό βίας, που σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, κατά νοσηλευτών, καταδικάζει με ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, καθώς και ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ασθενής, που επισκέφθηκε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, έχασε τη ψυχραιμία του, λόγω καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του και επιτέθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο προσωπικό του τμήματος.

Η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει πως οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για την κατάσταση των καθυστερήσεων που υπάρχουν και πως “η ευθύνη αυτή είναι αποκλειστικά του Υπουργείου και του ΟΚΥπΥ”.

Κάνει επίσης λόγο για ” ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά στα ΤΑΕΠ και που απειλούν τη ζωή, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των νοσηλευτών” και καταδικάζει κάθε μορφή βίας εναντίον εργαζομένων “πόσο μάλλον εναντίον νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται για τη φροντίδα και περίθαλψη ασθενών”.

Η οργάνωση καλεί άμεσα τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να παρέμβουν και να προστατεύσουν το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων “που αγόγγυστα εργάζεται με ευσυνειδησία για τη φροντίδα ασθενών”.

Το Δ.Σ. της Συντεχνίας, θα συνέλθει σύντομα και θα εξετάσει το θέμα καθώς και τις επιπτώσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού από εξαγριωμένους πολίτες που αναμένουν στα ΤΑΕΠ.

Από την πλευρά του, το ΔΣ του Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρει πως, για ακόμη μια φορά το Νοσηλευτικό  Προσωπικό του ΤΑΕΠ Λεμεσού βρέθηκε εκτεθειμένο να αντιμετωπίζει την οργή και επιθετική συμπεριφορά ασθενών και συνοδών λόγω καθυστέρησης στη διεκπεραίωση της εξέτασής τους.

“Η έντονη λεκτική βία, η απειλητική, προσβλητική και εκφοβιστική συμπεριφορά πολιτών που ανέμεναν εξετάσεις στο ΤΑΕΠ, προκαλώντας ψυχολογικό εκφοβισμό στον Νοσηλευτή της Διαλογής στο ΤΑΕΠ είχαν ως αποτέλεσμα μη μπορώντας ο συνάδελφος να υπομείνει το εχθρικό κλίμα που δημιουργήθηκε εναντίον του, να αποχωρήσει από την εργασία του”, προστίθεται.

Με αφορμή το περιστατικό, σημειώνεται πως, τα προβλήματα των ΤΑΕΠ δεν έχουν επιλυθεί, δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα αυξάνονται και πως η φυγή γιατρών συνεχίζεται “με αμείωτο ρυθμό”, ένώ αυξάνονται οι ώρες αναμονής για τους ασθενείς, οι οποίοι “σε κάποιες περιπτώσεις αναμένουν πέραν του 24ώρου να γίνουν εισαγωγή”.

Το ΔΣ του Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ υπογραμμίζει πως το προσωπικό έχει εξαντληθεί και ζητά να μετακινηθεί από τα ΤΑΕΠ και καλεί την πολιτεία να προστατέψει τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή, “γιατί δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι επειδή το πολυδιαφημιζόμενο ΓεΣΥ δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων, αλλά αντίθετα προκάλεσε κι άλλα, ιδιαίτερα στο θέμα της απογύμνωσης των Νοσοκομείων από γιατρούς”.

Ως εργαζόμενοι στον Τομέα της Υγείας, προσθέτει η ανακοίνωση, “επιδιώκουμε την παροχή ασφαλούς φροντίδας Υγείας στους πολίτες και καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού” και θέτει το ερώτημα, κατά πόσο η πολιτεία και οι θεσμοί συμμερίζονται αυτούς τους προβληματισμούς.

Tags: