20/09/2019 16:17

Αγωνία για την Thomas Cook – Αναζητά κεφάλαια για τη διάσωσή της

Σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση 200 εκατ. λιρών προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές αποδύεται η Thomas Cook προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση ο βρετανικός κολοσσός με τα 178 χρόνια παρουσίας στο χώρο του τουρισμού

Το αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση θέτει αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των 21.000 εργαζομένων της Thomas Cook και τις διακοπές 600.000 πελατών της, κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα. Πηγή κοντά στις συζητήσεις δήλωσε χθες ότι η Royal Bank of Scotland (RBS) κατέθεσε στην Thomas Cook αίτημα της τελευταίας στιγμής για πρόσθετη χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «γίνεται πιο κρίσιμη».

Βουτιά 15% για τη μετοχή της Thomas Cook

«Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μικρότερη ποσοστιαία συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution), ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μη ανάκτησης (της αξίας των μετοχών τους)», ανέφερε η Thomas Cook σε ανακοίνωσή της. Η μετοχή της κατέγραψε βουτιά 15%.

Οι δανειστές ζητούν επιπλέον 200 εκατ. λίρες σε εγγυημένα κεφάλαια για να στηρίξουν την Thomas Cook κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η ρευστότητά της είναι συνήθως χαμηλή. «Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρίας και μιας σειράς μετόχων προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελικοί όροι της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιοργάνωσης της εταιρίας», ανέφερε η Thomas Cook. «Οι συζητήσεις αυτές περιλαμβάνουν το πρόσφατο αίτημα για εποχική εφεδρική χρηματοδότηση 200 εκατ. λιρών, πλέον της ‘ένεσης’ νέων κεφαλαίων 900 εκατ. λιρών που έχει ήδη ανακοινωθεί».

Η Thomas Cook βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταγωνισμό σε δημοφιλείς προορισμούς, υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το χρέος της εταιρίας ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. λίρες.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/agonia-gia-thomas-cook-anazitei-kefalaia-gia-diasosi-tis

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic