01/09/2019 16:03

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Συνέντευξη με τους ιατρούς του Αμερικανικού Κέντρου Μαστού, Δρ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους (Γενικός Χειρουργός/Χειρουργός Μαστού), και Δρ. Γεωργία Κουλέρμου (Πλαστική Χειρουργός, Επανορθωτική, Αισθητική Χειρουργική και Ογκοπλαστική).

ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ

Τα τελευταία δυο χρόνια δημιουργήσατε το Αμερικανικό Κέντρο Μαστού που στεγάζεται στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο (American Medical Center). Μπορείτε να μας πείτε πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Δρ. Γ.Κ.: Όπως γνωρίζετε εργαζόμουν στο Γενικό Nοσοκομείο Λευκωσίας ως διευθύντρια της Πλαστικής χειρουργικής κλινικής για 25 χρόνια και τα τελευταία δέκα χρόνια είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία με τον Δρ. Χαραλάμπους στα θέματα της χειρουργικής του μαστού και είμαστε οι πρώτοι στην Κύπρο που θέσαμε το θέμα της πολυθεματικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Ταυτόχρονα, υιοθετήσαμε την τακτική της ταυτόχρονης παρουσίας του χειρουργού μαστού και του πλαστικού χειρουργού σε όλα τα στάδια της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για κάθε γυναίκα. Πριν από μια πενταετία περίπου ιδρύσαμε το πρώτο κέντρο μαστού στην Κύπρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το Ιανουάριο του 2018, έχοντας αποχωρήσει και οι δύο από τον τομέα της δημόσιας υγείας, αποφασίσαμε ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειαζόταν ένα κέντρο μαστού σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο δεν υπήρχε. Είμαστε αναμφίβολα πρωτοπόροι στον τομέα αυτό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μετά από ένα μόλις χρόνο λειτουργίας το Αμερικανικό κέντρο μαστού πήρε διαπίστευση από την Ευρωπαϊκή σχολή ογκολογίας.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες του κέντρου μαστού; Τι προσφέρει στη γυναίκα αυτός ο χώρος;

ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Δρ. Χ.Χ.: Στο American Breast Center μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες για τα πιο κάτω θέματα:

  • Ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
  • Τακτικό έλεγχο ρουτίνας του μαστού.
  • Προληπτική παρακολούθηση εφόσον υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό.
  • Γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (φορείς ογκογονιδίου)και είτε έχουν νοσήσει είτε όχι.
  • Γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και θα τύχουν ολοκληρωμένης χειρουργικής θεραπείας (χειρουργική θεραπεία και αποκατάσταση).

Τέλος, γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί στο παρελθόν για καρκίνο του μαστού και επιθυμούν αποκατάσταση.

Ποιες ειδικότητες ιατρών μπορεί κανείς να βρει στο Αμερικανικό κέντρο μαστού και ποια είναι τα ονόματα των ιατρών που εργάζονται εκεί;

Δρ. Χ.Χ.: Στο Κέντρο Μαστού υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Χειρουργός μαστού, Πλαστικός χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική του μαστού, ακτινολόγος, ογκολόγοι, ιστοπαθολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλεύτρια μαστού. Οι κύριοι συντελεστές του Αμερικανικού κέντρου μαστού είναι οι:

  • Δρ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Γενικός Χειρουργός/Χειρουργός Μαστού.
  • Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, Πλαστικός Χειρουργός, Επανορθωτική, Αισθητική Χειρουργική και Ογκοπλαστική.
  • Δρ. Δημήτρης Σοφοκλέους,Ακτινολόγος.

Το Αμερικανικό Kέντρο Μαστού συνεργάζεται και με τον Ογκολόγο του Αμερικανικού Κέντρου Μαστού Δρ. Γεώργιο Άστρα, όπως επίσης και με το Ογκολογικό Kέντρο της Tράπεζας Κύπρου και το Γερμανικό Oγκολογικό Kέντρο.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε για τα ογκογονίδια του καρκίνου του μαστού και τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα σχετικά με αυτό το θέμα και πως μπορεί να προφυλαχθεί από τον καρκίνο του μαστού εάν είναι φορέας του ογκογονιδίου.

Δρ. Γ.Κ.: Ένα μικρό ποσοστό του καρκίνου του μαστού οφείλεται στην παρουσία ενός ή και περισσότερων ογκογονιδίων. Σε αυτές τις οικογένειες συναντά κανείς μεγάλο αριθμό ατόμων με καρκίνο του μαστού αλλά μερικές φορές και καρκίνο των ωοθηκών, όπως και εμφάνιση της νόσου σε πιο νεαρή ηλικία. Κατά συνέπεια, εκεί όπου υπάρχει ιστορικό, η γυναίκα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα τον έλεγχό της .

Επιπρόσθετα εάν μια γυναίκα με ογκογονίδιο εμφανίσει καρκίνο του μαστού έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο και στον άλλο μαστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προβεί σε προφυλακτική μαστεκτομή εάν η ίδια το επιθυμεί φυσικά. Η σωστή και συχνή παρακολούθηση είναι επίσης αποτελεσματική στην περίπτωση που η γυναίκα δεν επιθυμεί τη χειρουργική επέμβαση του υγιούς μαστού.

Πόσο συχνά πρέπει μια γυναίκα να κάνει έλεγχο του μαστού της για να είναι ασφαλής;

Δρ. Χ.Χ.: Κάθε γυναίκα μετά τα 38 της χρόνια πρέπει να κάνει κάθε ένα με δύο χρόνια έλεγχο, δηλαδή μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Στην Κύπρο συμβουλεύουμε τις γυναίκες να έχουν ετήσια παρακολούθηση. Μερικά απλά βήματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι η αυτοεξέταση, η κλινική εξέταση και η ετήσια μαστογραφία και υπερηχογράφημα.
ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ: Κάθε γυναίκα, από 20 ετών και πάνω, μπορεί και πρέπει να εντάξει την αυτοεξέταση του μαστού της, στο μηνιαίο πρόγραμμά της. Ιδανικά αυτό μπορεί να γίνεται την όγδοη ημέρα του κύκλου της ή σε κάποια τακτή ημερομηνία.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Συμπεριλάβετε την κλινική εξέταση του μαστού στις τακτικές σας ετήσιες εξετάσεις.
ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ: Ο έλεγχος με μαστογραφία και υπερηχογράφημα πρέπει να εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε γυναίκας άνω των 38-40 ετών. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, αρχίζει νωρίτερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα.

Να θυμάστε: Η μαστογραφία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα μέχρι και 30%.

Ποιο είναι το όραμα σας για το Αμερικανικό κέντρο μαστού;

Δρ. Γ.Κ.: Το Αμερικανικό κέντρο μαστού θα αποτελεί κέντρο αναφοράς της υγείας του μαστού της Κύπριας γυναίκας. Μέσω των προγραμμάτων κλινικών και ερευνητικών Ευρωπαϊκών και διεθνών, θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Με τις πρωτοποριακές χειρουργικές μεθόδους που ακολουθούνται στο κέντρο, προσφέρει καινούργια δεδομένα στη χειρουργική του μαστού στη Κύπρο και στην εικόνα του σώματος της Κύπριας γυναίκας, μετά την αφαίρεση του όγκου. Το Αμερικανικό Κέντρο Μαστού οραματιζόμαστε να παίξει ρόλο φροντιστικό, θεραπευτικό και καθοδηγητικό σε ότι αφορά στον μαστό της γυναίκας, τόσο για τις καλοήθεις όσο και για τις κακοήθεις παθήσεις.

Βρείτε το American Breast Center

στην λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού 215 στον Στρόβολο και στο τηλ.: 22 476804.

Web: https://amc.com.cy/

Facebook: https://www.facebook.com/americanbreastcenter/

Instagram: @american_breast_center

 

Share this:
Cheap Website Traffic