01/09/2019 16:33

Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην παραλία Λάρας – Με υπόμνημα απαντά το Κόμμα των Ζώων, με βίντεο οι Οικολόγοι

Κάτοικοι και απόδημοι της Ίνειας, αλλά και οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του Ακάμα, οργάνωσαν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην παραλία της Λάρας, διεκδικώντας την αξιοποίηση της νότιας παραλίας για τους λουόμενους.

Οι κάτοικοι, με την υποστήριξη βουλευτών και των τοπικών αρχών της επαρχίας, τοποθέτησαν ομπρέλες στην παραλία, κάτι που με βάση την νομοθεσία απαγορεύεται.

Στην περιοχή βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη. Άκατος της λιμενικής αστυνομίας περιπολούσε στα ανοικτά ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας κάλυπτε την περιοχή της εκδήλωσης.

Οι κάτοικοι σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε σχέση με το θέμα της αξιοποίησης των περιουσιών τους και της προστασίας της περιοχής.

Επιθυμούν μαζί με την προστασία της χελώνας να ληφθεί πρόνοια και για την επιβίωση των ανθρώπων της περιοχής, όπως τονίζει ο κοινοτάρχης Ίννειας Γιάγκος Τσίβικος, ο οποίος προτείνει ένα συμβιβασμό: η βόρεια παραλία να είναι αποκλειστικά για τις χελώνες και στη νότια παραλία, στην οποία δεν υπάρχουν τόσες πολλές φωλιές, να επιτρέπεται η εγκατάσταση ομπρελών για τους λουόμενους με την ταυτόχρονη δημιουργία κάποιων υποδομών για τη διευκόλυνσή τους όπως αποδυτήρια, αποχωρητήρια και ένα μικρό αναψυκτήριο προκειμένου η κοινότητα να έχει κάποια έσοδα.

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Ίννειας διαδήλωναν στην παραλία της Λάρας, μέλη του Κόμματος για τα Ζώα συγκεντρώθηκαν στην κοντινή παραλία της Τοξεύτρας, λίγα χιλιόμετρα από την Λάρα, διεκδικώντας να μην ληφθεί καμία απόφαση που να θέτει σε κίνδυνο την προστασία των χελώνων.

Οι φίλοι του Κόμματος για τα Ζώα ενέκριναν υπόμνημα το οποίο θα σταλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε Ευρωβουλευτές και φιλοζωικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πάντως με δικό του βίντεο το οποίο δημοσίευσε στα επίσημα κοινωνικά δίκτυα του, εμμένει στη θέση ότι η χρήση της παραλίας με ομπρέλες και κρεβατάκια θα είναι καταστροφική.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων στις 29 Αυγούστου: 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους κατοίκους της Ίνειας και την τοπική αρχή να κάνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λάρα την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με αίτημα την άρση των περιοριστικών μέτρων για την προστασία των χελωνών. Σε καμία περίπτωση προφανώς δεν θέλουν και οι ίδιοι να χαρακτηρίζονται ως εχθροί του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι της ´Ινειας μπορεί να αισθάνονται αποξενωμένοι και αδικημένοι, όχι βεβαίως γιατί δεν δίνεται η παραλία ωοτοκίας χελωνών στον κόλπο της Λάρας προς εκμετάλλευση, αλλά ως συνέπεια της ελλειμματικής κυβερνητικής πολιτικής για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την εισήγησή των Οικολόγων να κλείσουν οι παραλιακές προσβάσεις και να δημιουργηθούν μόνο είσοδοι για το κοινό στο δασικό πάρκο Ακάμα που να διέρχονται μέσα από τις κοινότητες Αρόδες, Νέο Χωριό και Ίνεια ούτως ώστε να επωφελούνται από τους χιλιάδες επισκέπτες οι επηρεαζόμενες κοινότητες. Δεν αποδέχθηκε επίσης την πρόταση μας να δημιουργηθεί σώμα προφυλακών από τους κατοίκους της περιοχής κοκ.

Με άλλα λόγια υπάρχουν τρόποι να ενισχυθούν οικονομικά οι κοινότητες χωρίς να ενοχληθεί το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών.

Ως εκ τούτου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους κατοίκους της Ίνειας αντί να διεκδικούν την καταστροφή ενός από τους πλουσιότερους σε ομορφιά οικότοπους που έχει η περιοχή τους, να αναζητήσουν την λύση στο πρόβλημα της αποξένωσης της περιοχής από τους κυβερνώντες. Αν υπάρξει στήριξη, ο κόλπος της Λάρας θα είναι ένας ακόμα λόγος για τους τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή και τα χωριά τους. Αν ο χώρος καταστραφεί και γεμίσει ομπρέλες και κρεβατάκια και γίνει όπως οι εκατοντάδες παραλίες της Κύπρου, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για την ίδια την οικονομία των κοινοτήτων.

Πηγή: i-eidisi / ΚΥΠΕ

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic