20/08/2019 18:20

Βλέννα στα κόπρανα: 7 αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Η βλέννα είναι μια παχύρευστη κολλώδης ουσία, που περιέχει γλυκοπρωτεΐνες γνωστές ως βλεννίνες, οι οποίες αποτελούνται από περίπου 80% υδατάνθρακες, κυρίως γαλακτόζη και Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη.

Είναι ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός της γαστρεντερικής οδού, η υπερέκκριση της όμως αποτελεί συνήθως ένδειξη προβλήματος υγείας.

Η διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου του εντέρου διευκολύνει τις κενώσεις, ενώ όταν η αφόδευση γίνεται με φυσιολογική συχνότητα, περιορίζεται η παραγωγή βλέννας από τον οργανισμό.

Δείτε στην παρακάτω gallery 7 αιτίες για τη βλέννα στα κόπρανα.

Βακτηριακές λοιμώξεις: Λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια, όπως είναι η σαλμονέλα, τα οποία συνήθως προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και άλλου τύπου μολύνσεις.

Εντερική απόφραξη: Η στένωση δηλαδή του λεπτού ή του παχέος εντέρου, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα κήλης, όγκου, συστροφή του παχέος εντέρου, εκκολπωματίτιδα, κατακράτηση κοπράνων στο έντερο.

Ραγάδα πρωκτού: Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι μια γραμμοειδής επιμήκης λύση της συνέχειας του βλεννογόνου του κατώτερου τριτημορίου του πρωκτικού σωλήνα, από την οδοντωτή γραμμή μέχρι το χείλος του πρωκτού.

H νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνου και είναι πιθανό να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Είναι μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από ναυτία, φούσκωμα, μετεωρισμό, δυσπεψία, χρόνιο κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τροφικές αλλεργίες, εξαιτίας της κατανάλωσης ξηρών καρπών μπορεί να είναι ακόμα μια αιτία για την ύπαρξη βλέννας στα κόπρανα.

Ελκώδης κολίτιδα: Είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκύπτει εξαιτίας του ότι ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου αποκτά φλεγμονές και αναπτύσσει έλκη, τα οποία μπορεί να ματώσουν και να εκκρίνουν πύον και επιπλέον βλέννα.

Πηγή: Medical Express

Tags: