16/08/2019 07:30

Αποκαρδιωτικές εικόνες από την πύρινη κόλαση στην Εύβοια

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που αφήνει πίσω της η φωτιά στην Εύβοια ωστόσο υπάρχει και μία ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή.

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια δεν έχει τελειώσει. Η πυρκαγιά περιορίστηκε σε χαράδρα κοντά στην Πλατάνα με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Παράλληλα γίνονται έρευνες για το ενδεχόμενο του εμπρησμού ως αιτία έναρξης της πυρκαγιάς. Στο μικροσκόπιο των Αρχών τρεις ύποπτοι για εμπρησμό.

Οι εικόνες από το πευκόδασος που παραδόθηκε στις φλόγες είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποτεφρώθηκαν περίπου 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος – «πνεύμονας» για την Εύβοια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον καλύτερη, δεν υπάρχει δυναμικό, ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στα σημεία που υπάρχουν εστίες θα επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα.

Σώθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής

Η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατάνα, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Σε εγρήγορση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Τα περισσότερα δεδομένα μιλούν για έναν εμπρησμό από πρόθεση, συνέχισε το ρεπορτάζ. Η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία και τα κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού και στα τρία αυτά μέρη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης φαίνεται να έχουν εντοπιστεί κάποια ίχνη καύσης, στουπιά και πλαστικά μέλη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό. Έχουν βρεθεί και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν σχετίζονται με εμπρηστική ενέργεια.

newsbeast.gr

Tags:
Cheap Website Traffic