31/07/2019 18:09

Το 2017 ραδιενεργό νέφος σκέπασε την Ευρώπη – Έρευνα λύνει το μυστήριο της προέλευσής του, σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ένα ραδιενεργό νέφος σκέπασε περιοχές της Ευρώπης, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, έρευνα δίνει απαντήσεις σχετικά με την προέλευση του υλικού.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceeding of the National Academy of Science αναφέρει πως το νέφος προήλθε από πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε στη νότια Ρωσία και συγκεκριμένα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Μαγιάκ, που βρίσκεται στα Ουράλια Όρη. Το ατύχημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να σημειώθηκε μεταξύ του απογεύματος της 26ής Σεπτεμβρίου και του απογεύματος της επόμενης ημέρας.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη διαρροή ραδιενεργού υλικού από το 2011 και το περιστατικό στη Φουκουσίμα. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν 1.300 μετρήσεις του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 από τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ραδιενεργό νέφος είχε εντοπιστεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την Ασία την Αραβική Χερσόνησο μέχρι και την Καραϊβική.

[ot-video]

[/ot-video]

Η Ρωσία είχε επιβεβαιώσει πως είχε εντοπιστεί ποσότητα ραδιενέργειας πάνω από τα Ουράλια εκείνη την περίοδο, όμως ουδέποτε παραδέχθηκε πως οφειλόταν σε τέτοιου είδους ατύχημα.

«Ήταν αποδέσμευση με παλμικό τρόπο που τελείωσε πολύ γρήγορα. Ήμαστε σε θέση να δείξουμε ότι το ατύχημα συνέβη κατά την επανεπεξεργασία στοιχείων αναλωμένου υλικού, σε πολύ προχωρημένο στάδιο, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας».

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ, ειδικός ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερο και επικεφαλής της έρευνας, μιλώντας στο Live Science.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν και μετεωρολογικές μελέτες που έδειξαν ότι το νέφος θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το Μαγιάκ.

«Έχει γίνει μία ενδελεχής ανάλυση και έχει δείξει το Μαγιάκ (σ.σ. ως σημείο προέλευσης). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο ίδιος.

Πηγή: cnn.gr

Tags: