22/07/2019 14:28

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία στηρίζει διαμεσολάβηση Γερμανίας για Αν. Μεσόγειο, ‘είμαστε μέσα’ για Πενταμερή

Η Τουρκία στηρίζει διαμεσολάβηση Γερμανίας στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν έχουν αξία και πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επόμενη ανεπίσημη πενταμερής για το Κυπριακό θα είναι για τη λύση και για να μάθουν τις ιδέες όλων.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νέα κυβέρνηση και πως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συναντηθεί και παλαιότερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. “Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες μας που έχουμε με την Ελλάδα. Στηρίζουμε τις θετικές δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου μας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “η πίεση που υπάρχει στην ‘Ε/κ διοίκηση’ υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της ‘τδβκ’ να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών. Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ικανοποιήσει τον ‘Ε/κ τομέα’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και την Ελλάδα. Εμείς ως απάντηση στείλαμε το τέταρτο πλοίο μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είπαμε πως εάν κάνετε βήματα με αυτό τον τρόπο για να ικανοποιήσετε τους Ε/Κ και την Ελλάδα θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις δεν έχει αξία. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Στηρίζουμε όπως η Γερμανία αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το θέμα. Αλλά εμείς τους προειδοποιήσαμε να μην επιδείξουν μονομερή στάση, τους είπαμε να είναι αντικειμενικοί. Αν γίνει αντίθετο βήμα, θα αυξήσουμε την παρουσία μας. Δεν επιτρέπουμε να αμφισβητούνται οι δραστηριότητες μας που αφορούν την κυριαρχία μας”, ανέφερε.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “είμαστε κι εμείς μέσα για τις ανεπίσημες συνομιλίες με τον ‘Ε/κ τομέα’ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως Τουρκία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις συζητήσαμε για ομοσπονδία. Και η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας θα είναι για τη λύση. Εάν πραγματοποιηθεί θα συναντηθούμε ξανά όλοι για να μάθουμε τις ιδέες όλων”.

ΚΥΠΕ