22/07/2019 12:00

Συσκέψεις και ανακοινώσεις στο Λονδίνο για την ένταση με το Ιράν

Νέα σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, πραγματοποιείται από στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα στο Λονδίνο, ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις στην ένταση με το Ιράν.

Αυτή τη φορά της σύσκεψης θα προΐσταται η υπό αποχώρηση πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επικρίθηκε για την απουσία της στις προηγούμενες συσκέψεις.

Η πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τους υπουργούς της και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας για τα δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πώς μπορεί υπό τις συνθήκες να βελτιωθεί η ασφάλεια των βρετανικών πλοίων που θα διασχίζουν το στενό του Ορμούζ.

Στις 3:30 το απόγευμα ώρα Λονδίνου ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ θα προβεί σε δήλωση για την υπόθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η μεγαλύτερη μερίδα αναλυτών αναμένει την αναγγελία κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, που θα περιλαμβάνουν πιθανότατα το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ιρανικών συμφερόντων.

Ο κ. Χαντ και γενικότερα η κυβέρνηση έχουν δεχθεί επικρίσεις ακόμη και από Συντηρητικούς βουλευτές ότι η κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι απέσπασε την προσοχή τους από την κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το κατά πόσο θα ζητήσει την επαναφορά των κυρώσεων την Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ που είχαν αρθεί το 2016 στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τότε είχαν ξεπαγώσει τραπεζικοί λογαριασμοί Ιρανών αξιωματούχων και είχε επιτραπεί η πώληση ιρανικού πετρελαίου σε άλλες χώρες.

ΚΥΠΕ

Cheap Website Traffic