21/07/2019 10:39

Για ‘μονομερή τυχοδιωκτισμό’ κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε χθες Σάββατο για ακόμη μια φορά τον “μονομερή τυχοδιωκτισμό” και την “οικονομική τρομοκρατία” των ΗΠΑ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Καράκας, χωρίς να αναφερθεί στη σύλληψη από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία.

“Η αμερικανική κυβέρνηση, για να επιτύχει τους παράνομους σκοπούς της, καταφεύγει σε μια μορφή πίεσης που αποκαλούμε οικονομική τρομοκρατία”, επανέλαβε ο Ζαρίφ στον Τύπο στο περιθώριο της συνόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κούβα, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν “υποφέρουν” από αυτή την “οικονομική τρομοκρατία”, που εφαρμόζεται κυρίως με την εφαρμογή κυρώσεων.

Η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ πολύ βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2018.

Στην ομιλία του ενώπιον των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Ζαρίφ στηλίτευσε τον “μονομερή ακραίο τυχοδιωκτισμό” της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που κατ` αυτόν “υπονομεύει το κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο”.

“Η χώρα μου (…) είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης στις νέες μονομερείς τάσεις των ΗΠΑ”, πρόσθεσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών των 120 κρατών-μελών του κινήματος.

Κατά τη διάρκεια των δύο παρεμβάσεών του, ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βρετανίας το οποίο συνελήφθη από το Ιράν στο Στενό του Χορμούζ, μια επιχείρηση την οποία το Λονδίνο χαρακτήρισε “απαράδεκτη” και εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση.

Μέσω Twitter, ο Ζαρίφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα χθες ότι αυτή “η ενέργεια στον Περσικό Κόλπο είχε σκοπό την τήρηση του διεθνούς δικαίου για τη ναυσιπλοία”, ενώ προέτρεψε τη Βρετανία “να σταματήσει να είναι συνεργός στην οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ”.

ΚΥΠΕ

Tags: