17/07/2019 09:48

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Δεν έχουμε περιθώρια άλλων, οδυνηρότερων, υποχωρήσεων

Ως ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχουμε περιθώρια άλλων, οδυνηρώτερων, υποχωρήσεων στο Κυπριακό, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επικρίνοντας την πολιτική συμφωνιών για ΜΟΕ, κάνοντας λόγο για “ακατανόητη και συγκεχυμένη δουλοπρέπεια”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης και τιμής της Οργάνωσης Αντιστασιακών Λεμεσού, την οποίαν χαιρέτησε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως και άλλοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, “αυτές τις μέρες κάποιοι δυσκολεύονται να καταδικάσουν το πραξικόπημα, μας μιλούν για τον εθνικό εμφύλιο, για την εθνική διχόνοια, αλλά δεν βρίσκουν τις λέξεις να καταδικάσουν τη χούντα των Αθηνών, και τους ντόπιους βοηθούς τους”.

Απευθυνόμενος προς τους αντιστασιακούς, τους είπε πως αυτοί θα έπρεπε να βρίσκονταν στο βήμα “γιατί έχετε πολλά να πείτε, έχετε δικαίωμα να τα πείτε και πρέπει να τα πείτε για να τα ακούσουν εκείνοι που πρέπει να τα ακούσουν”.

Επί 45 χρόνια διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία και “συνεχώς διολισθαίνουμε σε νέες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα”, είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έδειξε ποτέ και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να αφήσει τις συνομιλίες να οδηγηθούν σε μια, έστω υποφερτή, αλλά λειτουργική και βιώσιμη συμφωνία.

Ως ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ “δεν έχουμε περιθώρια άλλων, οδυνηρότερων υποχωρήσεων. Ήδη, έχουμε υπερβεί τα όρια που επιτρέπει η Ιστορία μας, το σημείο που επιτρέπει η προοπτική εθνικής και φυσικής επιβίωσής μας”.

Λέγοντας πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε παράλογες αξιώσεις, εξέφρασε τη θέση πως υπάρχουν “μερικοί αιθεροβάμονες που επιχειρηματολογούν και μας συμβουλεύουν να υποχωρήσουμε κι άλλο, για να βρεθεί λύση, γιατί η πάροδος του χρόνου παγιώνει τα  τετελεσμένα και οι ευκαιρίες χάνονται”.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος του για δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία,  ώστε η μη λύση να της προκαλεί “συνεχή φθορά”, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως, οφείλουμε να ενισχύσουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες σημαντικών περιφερειακών δυνάμεων και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα του κράτους μας, δηλαδή την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, διαμήνυσε πως “δεν επιτρέπεται, τώρα, την ώρα που οι Τούρκοι εισβάλλουν αυθαίρετα και παράνομα στις θάλασσές μας, που απειλούν να ανοίξουν το Βαρώσι για τους Τούρκους αλλά και τα Μαρωνιτικά χωριά, που απειλούν με κατάληψη ολόκληρης της νεκρής ζώνης, εμείς να σπεύδουμε να συνάψουμε συμφωνίες για ΜΟΕ”.

Δεν γίνεται, συνέχισε, από τη μία να ζητάμε κυρώσεις από την ΕΕ “για τον 3ο Αττίλα, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, και από την άλλη να υπογράφουμε συμφωνίες για την κινητή τηλεφωνία”.

Αυτό, κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, δεν είναι πολιτική, “αυτό είναι ακατανόητη και συγκεχυμένη δουλοπρέπεια. Μας  λένε, ηττοπαθείς να υποχωρήσουμε και άλλο για να βρεθεί η λύση, οποιαδήποτε λύση, γιατί οι ευκαιρίες χάνονται”.

Διερωτήθηκε δε ποιες ευκαιρίες χάνονται, λέγοντας ότι “οι δήθεν ευκαιρίες που χάθηκαν, είναι αυτές που μας οδηγούσαν στην πλήρη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υποδούλωση του νησιού μας, αλλά  και στον αφανισμό του ελληνισμού από την Κύπρο”.

Στην ομιλία του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε πως “είμαστε υπέρ του συμβιβασμού”, αλλά την ίδια ώρα υπέδειξε ότι,  συμβιβασμός δεν σημαίνει την εκ μέρους μας αποδοχή των τουρκικών παραλογισμών.

“Αν εμείς επιδείξουμε θέληση, αποφασιστικότητα και σταθερότητα και αφού ενισχύσουμε όλα τα ερείσματα ισχύος που διαθέτουμε, τότε θα μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, για μια ελεύθερη και ευτυχισμένη πατρίδα”, συμπλήρωσε.

Cheap Website Traffic