29/06/2019 09:00

Επαφές Μαυρογιάννη στην έδρα του ΟΗΕ

Επαφές πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να ενισχύσει τις προσπάθειες της μόνιμης αντιπροσωπείας, εν όψει της έκδοσης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της.

Η έκθεσης πρόκειται να δοθεί στο Σ.Α. στις 10 Ιουλίου. Το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα από την προεδρία του Περού, ωστόσο, βάσει του προκαταρκτικού προγράμματος, στις 17 Ιουλίου πρόκειται να γίνει η συνάντηση με τις χώρες που συνεισφέρουν με προσωπικό στη Δύναμη, στις 19 Ιουλίου πρόκειται να λάβει χώρα η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και στις 30 Ιουλίου προγραμματίζεται η ανοιχτή συνεδρίαση του Σ.Α. για την υιοθέτηση του ψηφίσματος.
Είναι όμως πιθανόν η ανοιχτή συνεδρίαση να μεταφερθεί γύρω στις 24 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής έχει συναντηθεί με τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με αξιωματούχους της Γραμματείας, μεταξύ άλλων και με την σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, Τζέιν Χολ Λουτ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κα. Λουτ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την επόμενη κίνησή της, καθώς μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, θα περιμένει και την ολοκλήρωση και της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφερα ότι, τόσο στη Γραμματεία, όσο και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει θετική αντιμετώπιση για τις δύο επιστολές του προέδρου Αναστασιάδη, ιδίως για το γεγονός ότι τονίζει την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

ΚΥΠΕ

Tags: