26/06/2019 12:26

Ο βουλευτής Κ. Ευσταθίου παρουσίασε ψήφισμα σε Επιτροπή ΚΣΣΕ για την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή

Το προσχέδιο ψηφίσματος της έκθεσής του, με θέμα το ρόλο της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή, παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, στο πλαίσιο της συνεδρίας, της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και ΜΜΕ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Αναφερόμενος στην ανάγκη μεταρρύθμισης και αναπροσαρμογής της παρεχόμενης εκπαίδευσης ώστε αυτή να απαντά στα καίρια και σύνθετα ζητήματα που περιβάλλουν τους νέους και τα παιδιά σήμερα, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι η εκπαίδευση οφείλει να τους προσφέρει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα και εργαλεία για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας και, την ίδια στιγμή, να τους προετοιμάζει κατάλληλα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια, ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε τη μεγάλη ανομοιομορφία που παρατηρείται ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο στην πρόσβαση στις σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής διδασκαλίας όσο και στη χρήση και αξιοποίησή τους από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρόσθεσε πως η απόκτηση δεξιοτήτων, για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων, προϋποθέτει τη διαρκή και δια βίου μάθηση και εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Σε καμία περίπτωση, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, δεν πρέπει η ευκολία και η εξοικείωση κάποιων ομάδων του πληθυσμού στην πρόσβαση και χρήση αυτών των τεχνολογιών να λειτουργεί εις βάρος άλλων περιθωριοποιημένων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους αποκλεισμούς και τις ανισότητες, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε οι πληροφορίες και ευκαιρίες που ολοένα αναπτύσσονται στο διαδικτυακό χώρο να είναι έγκυρες, ασφαλείς και να μην θέτουν σε οποιονδήποτε κίνδυνο τους χρήστες. Ο ψηφιακός εκφοβισμός, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, ο εθισμός σε ψηφιακά παιχνίδια και η διάδοση «πλαστών» ειδήσεων, συνέχισε, είναι μεταξύ των κινδύνων που ελλοχεύει η ανεύθυνη και αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, ο κ. Ευσταθίου εξήρε τις πολιτικές και στρατηγικές που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου τα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις νέες τεχνολογίες, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της γνώσης όσο και την ίδια τη διαδικασία παραγωγής της.

ΚΥΠΕ

Tags: