25/06/2019 19:20

Νέα συνέντευξη Τζόνσον για το σχέδιο του Brexit και για την προσωπική του ζωή

Τη θέση ότι υπάρχουν εναλλακτικές διευθετήσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από το Brexit, επαναδιατύπωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Ο επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους και η οποία περιλαμβάνει το backstop, είναι «νεκρή».

Σημείωσε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται ποτέ με δική του βούληση να επαναφέρει τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία και αναφέρθηκε σε τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν τους ελέγχους σε προϊόντα που περνούν τα σύνορα χωρίς φυσικές υποδομές, στο πλαίσιο μιας ρύθμισης «μέγιστης διευκόλυνσης».

Εκτίμησε ότι η ΕΕ θα αποδεχόταν αυτή τη φορά μια τέτοια εναλλακτική ρύθμιση διότι θα έβλεπε πως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να φύγει έστω και χωρίς συμφωνία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι το εμπόριο με την Ιρλανδία και την υπόλοιπη ΕΕ θα μπορούσε να συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση το Άρθρο 24 της Γενικής Συμφωνίας περί Δασμών και Εμπορίου (GATT) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει τη χωρίς δασμούς εμπορική σχέση μεταξύ δύο πλευρών μόνο εφόσον επίκειται μία οριστική εμπορική συμφωνία. Εκτίμησε ότι η ΕΕ θα αποδεχόταν μια προσωρινή σχέση στη βάση του Άρθρου 24 της GATT διότι δε θα τη συνέφερε να επιβάλει δασμούς στο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα ήταν πολύ περίεργο να επιβληθούν δασμοί. (…) Θα ήταν επιστροφή στο Ναπολεωνικό ηπειρωτικό σύστημα εμπορίου», σχολίασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Επέκρινε, εξάλλου, τον αντίπαλό του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για την πρωθυπουργία Τζέρεμι Χαντ, λέγοντας ότι στο Brexit υιοθετεί περαιτέρω αναβλητική πολιτική, μη δεσμευόμενος να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον ρωτήθηκε και πάλι επίμονα για τον έντονο καυγά με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς στο σπίτι τους στο νότιο Λονδίνο που έκανε τους γείτονες να καλέσουν την αστυνομία.

Ρωτήθηκε ιδιαίτερα για τη φωτογραφία που βρίσκεται σήμερα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων που δείχνει το ζευγάρι σε τρυφερή στιγμή στην εξοχή. Για ακόμα μία φορά ο κ. Τζόνσον αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και απέφυγε να πει αν η φωτογραφία ήταν «στημένη» ή χρονολογικά προγενέστερη του καυγά.

Ο κ. Τζόνσον αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο έργο του ως υπουργός Εξωτερικών και κυρίως ως δήμαρχος Λονδίνου, ζητώντας να κριθεί για την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργός με βάση αυτό.

ΚΥΠΕ

Cheap Website Traffic