20/06/2019 19:04

«ΣΚΕΨΟΥ, πίσω από το κράνος ίσως είναι ένας δικός σου άνθρωπός»

Με το σύνθημα «ΣΚΕΨΟΥ, πίσω από το κράνος ίσως είναι ένας δικός σου άνθρωπός», άρχισε κατά τον τρέχοντα μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, παγκύπρια εκστρατεία της Τροχαίας Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών «star Club Cyprus chapter #1999».

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία έναρξης της εκστρατείας, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, η παγκύπρια εκστρατεία σκοπεύει στην ενημέρωση των μοτοσικλετιστών για ασφαλή διακίνηση τους στο οδικό δίκτυο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε, επιπρόσθετα, ότι κατά τη διάρκεια της Παγκύπριας Εκστρατείας θα εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες της Αστυνομίας για ενημέρωση του κοινού σε παγκύπρια βάση μέσω διαλέξεων, εκδηλώσεων, διανομής διαφωτιστικού υλικού κ.α., ενώ θα προωθηθεί το πρόγραμμα «Yοuth for road Safety», το οποίο απευθύνεται σε νέους οδηγούς καθώς και το πρόγραμμα Bikesafe.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σε χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αντρέας Τρύφωνος, ανέφερε για την εκστρατεία ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία της Λέσχης Star Club, η οποία εντάσσεται στις προγραμματισμένες για φέτος δράσεις της με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας οδικής συνείδησης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Αναμφίβολα, συνέχισε, η διαφώτιση διαδραματίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη του στόχου αυτού.

«Γι’ αυτό και ως Αστυνομία έχουμε δώσει διαχρονικά μεγάλη έμφαση στον υπό αναφορά τομέα. Τα τελευταία δε χρόνια καταβάλλουμε εντατικές και οργανωμένες προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ενεργειών μας, για διαφώτιση και ενημέρωση των πολιτών. Οι δράσεις μας, είναι πλέον πολύ πιο στοχευμένες όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες των χρηστών του οδικού δικτύου, αλλά και τους αυριανούς οδηγούς, τα παιδιά και τους νέους μας. Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικότερα, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε διαρκώς να διευρύνουμε και να ενδυναμώνουμε τη συνεργασία μας με μια πλειάδα από οργανισμούς και φορείς, προς επίτευξη των κοινών και καθολικών στόχων στον τομέα της οδικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι πολλαπλές και ποικίλες δραστηριότητες ενημέρωσης και διαφώτισης που πραγματοποιούν, σε συνάρτηση φυσικά με τα μέτρα αστυνόμευσης που λαμβάνουν, συμβάλουν θετικά στη μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων.

«Ωστόσο, ο δρόμος για την εις βάθος και καθολική εμπέδωση της οδικής συνείδησης, είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός. Επιβάλλεται Κυρίες και Κύριοι, να κάνουμε όλοι μας ακόμη περισσότερα, για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα της ασφάλτου. Και η στόχευση ακριβώς σε ευάλωτες ομάδες που είναι χρήστες του οδικού δικτύου, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον αγώνα για πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus Chapter 1999, επικεντρώνεται κατά την υπό εξέλιξη διαφωτιστική εκστρατεία της, στη νεολαία και στους μοτοσικλετιστές, δύο κατηγορίες που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους στους δρόμους.

«Διότι παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας, να συγκρατήσουμε τους αριθμούς των τροχαίων συγκρούσεων, ο φόρος αίματος στους δρόμους του νησιού μας με θύματα μοτοσικλετιστές, εξακολουθεί δυστυχώς να είναι βαρύς. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2014 – 2018 κατά την τελευταία πενταετία δηλαδή, 68 οδηγοί και 6 επιβάτες μηχανοκίνητων δίκυκλων έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις. Οι ψυχροί αριθμοί, πίσω από τους οποίους υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν για πάντα τόσο άδικα και αναίτια, δεν επιτρέπουν οποιοδήποτε περιθώριο εφησυχασμού», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ενημέρωση απευθύνεται και στους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι αν αντιληφθούν τις υποχρεώσεις και ευθύνες τους έναντι στους μοτοσικλετιστές, τότε η επίτευξη των στόχων μας, θα είναι πιο εύκολη.

Σημείωσε ότι η αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Κύπρου, θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αστυνομία Κύπρου.

Σε μήνυμα του προς τους πολίτες, μοτοσικλετιστές και οδηγούς αυτοκινήτων, ο Αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε ότι οι μοτοσικλετιστές, θα πρέπει να οδηγούν με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και φέροντας δεμένο το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και κάθε απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι οδηγοί των αυτοκινήτων, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους μοτοσικλετιστές.

«Ας μην ξεχνούμε ότι, πάνω σε μια μοτοσικλέτα βρίσκεται ένας βιοπαλαιστής, ένας οικογενειάρχης, ένα νέο παιδί με όλο το μέλλον να ανοίγεται μπροστά του. Γι’ αυτό οφείλουμε πάση θυσία να διαφυλάξουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, την ασφαλή διακίνηση τους στο δρόμο», τόνισε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Ιωάννης Γεωργίου, στο δικό του χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευρυπίδου, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια νέα αρχή για καινούργιες δράσεις, εμπειρίες, καινούργια πλάνα αλλά και προκλήσεις που όλα αυτά σκοπό έχουν στη μείωση των οδικών τροχαίων συγκρούσεων.

«Οι ψυχροί καταγεγραμμένοι αριθμοί των θυμάτων που άφησαν φέτος την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο ως οδηγοί ή συνεπιβάτες μοτοσικλέτας, μας επιβάλλουν να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας έτσι ώστε να ανακόψουμε αυτή την αιματοχυσία που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, από την αρχή  του χρόνου  μέχρι σήμερα έχουμε 19 θανατηφόρες συγκρούσεις με 19 θύματα, 10 από τους οποίους είναι μοτοσικλετιστές», σημείωσε.

Όπως είπε, αναλύοντας το προφίλ των τροχαίων συγκρούσεων για τη φετινή χρονιά σε σχέση με θύματα μοτοσικλετιστές, διαφαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, αιτία ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ανακοπή της πορείας του μοτοσικλετιστή.

«Από την άλλη, η μη χρήση προστατευτικού κράνους  και γενικότερα προστατευτικού εξοπλισμού, η αυξημένη ταχύτητα με την οποία  κινούνται οι μοτοσικλετιστές αλλά και η απρόσεκτη οδήγηση συμβάλλει πολύ αρνητικά στην ασφάλεια των ιδίων των μοτοσικλετιστών. Κάθε φορά που συμβαίνει μια τροχαία οδική σύγκρουση, η Αστυνομική οικογένεια πενθεί. Κάθε συνάνθρωπος μας που φεύγει δεν είναι απλά ένας αριθμός. Αντίθετα μπορούμε και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πίσω από κάθε νούμερο, κρύβεται αμέτρητος πόνος, πίσω από κάθε ψυχρό αριθμό κρύβεται μια ανείπωτη τραγωδία», συμπλήρωσε.

Και αυτό, συνέχισε, «μας πεισμώνει ακόμα πιο πολύ ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας και να απλώσουμε το χέρι μας στην κοινωνία των πολιτών  έτσι όλοι μαζί να συμβάλλουμε για  το συμφέρον και το κοινό καλό  του τόπου μας».

«Και αυτό γιατί η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.  Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών, των εφήβων, των μεγαλύτερων ανθρώπων ηλικιακά, για τους κινδύνους που παραμονεύουν στους δρόμους και για το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις καλές πρακτικές που σώζουν τη ζωή τη δική μας και των αγαπημένων μας ανθρώπων, είναι πρωταρχικής σημασίας. Ομολογώ ότι η κυπριακή κοινωνία, έχει αποδείξει ότι στον τομέα αυτό είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο περιέχει χρήσιμες συμβουλές τόσο προς τους μοτοσικλετιστές, όσο και προς τους οδηγούς αυτοκινήτων.

«Για τη διάχυση των πληροφοριών θα χρησιμοποιηθούν τα  μέσα Ηλεκτρονικής Δικτύωσης. Οι πληροφορίες αυτές καθώς και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται μοτοσικλετιστές θα περιλαμβάνονται στις διαλέξεις που γίνονται από τα μέλη μας (τροχαία, κοινοτική κ.α). Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Λέσχη Star Club αλλά και άλλες έτσι ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότερα άτομα», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επίσημη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας – Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου και πολιτών εθελοντών και συγκεκριμένα της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus Chapter 1999.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών «star Club Cyprus chapter #1999» Τζίμης Αγγελίδης, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και μαζί με όλους τους άλλους φορείς, να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να στηρίζουμε την Αστυνομία μας στη μεγάλη και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλει στο να μειώσει τα τροχαία θανατηφόρα, μιας μάστιγας που αφαιρεί ζωές και διαλύει οικογένειες».

«Η Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτε αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες. Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους και αρχίζει πρώτα από εμάς τους ίδιους», κατέληξε.

Share this:
Cheap Website Traffic