14/06/2019 21:18

Μιχαέλλα Κωνσταντίνου – Dance us to the ocean

Η καθηγήτρια χορού της σχολής «Atelier De La Danse» μας μιλά για την παράσταση «Η Μικρή Γοργόνα» και μας αποκαλύπτει τα οφέλη του χορού στη ζωή μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα να παρουσιάσετε την μικρή γοργόνα;

Η ιδέα να ανεβάσω το παραμύθι της μικρής γοργόνας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την λήξη της πρώτης παράστασής μας «Hansel & Gretel» που πραγματοποιήθηκε το 2017. Οι παραστάσεις απαιτούν πολλές ώρες προεργασίας και για τον σχεδιασμό τους απαιτείται έμπνευση πολλών μηνών πριν, γι’ αυτό και ξέρω από τώρα τι θα κάνω στην επόμενη. Η φετινή μας παράσταση αποτελεί μια μεγάλη παραγωγή. Οι προετοιμασίες για την παράσταση ξεκίνησαν δειλά δειλά την προηγούμενη σεζόν όπου αρχικά εγώ και η δασκάλα της σχολής μας και συνάδελφός μου Σοφία Ιωάννου, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε την παράσταση για να βρούμε τις κατάλληλες μουσικές και ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς φέτος, ξεκινήσαμε τις χορογραφίες και το πρακτικό κομμάτι της παράστασης. Το παραμύθι αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου και δίχως δεύτερη σκέψη το επέλεξα. Είναι ένα θέμα που μπορείς να δημιουργήσεις, να φανταστείς και να εμπνευστείς. Έχει πάρα πολύ έντονα χρώματα και ο βυθός είναι κάτι που με εμπνέει γενικότερα. Ήταν ένα θέμα το οποίο ονειρεύτηκα εξαρχής και χωρίς ενδοιασμούς το έκανα πράξη.

Η παράσταση αυτή είναι μια συλλογική δουλειά από τους μαθητές μας, από τον πιο μικρό έως το πιο μεγάλο χορευτή της σχολής μας. Σε αυτή την παράσταση εκτός από τις χορογραφίες και την ερμηνεία των παιδιών, τα ευφάνταστα κοστούμια, θα δείτε και πολλά φαντασμαγορικά εφέ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης μας όπου αποτελεί έκπληξη, είναι πως η σχολή αγόρασε από το εξωτερικό έναν μηχανισμό που θα δώσει μια εντελώς ξεχωριστή νότα στην παράστασή μας. Επίσης τα καινούργια σκηνικά που κατασκευάστηκαν ειδικά για τους σκοπούς της παράστασής μας που επιμελήθηκε η σκηνοτεχνική του Γιώργου Παπαδόπουλου. Η παράστασή μας θα ανέβει στις 23.06.2019 η ώρα 20.00 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για την σχολή χορού που έχετε και τι μαθήματα προσφέρετε;

Η σχολή χορού μας λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Βρίσκεται στην Λεμεσό.

Είναι μια υπερσύγχρονη σχολή με άνετα αποδυτήρια και χώρους αναμονής, με αίθουσα με ειδικά αντικραδασμικά δάπεδα, κατάλληλα για την διδασκαλία του κλασικού μπαλέτου. Στην σχολή μας διδάσκουμε μουσικοκινητική αγωγή, κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο και μοντέρνο χορό. Επίσης παραδίδονται μαθήματα ευλυγισίας και ενδυνάμωσης, κατάλληλα σχεδιασμένα για χορευτές.

Αν έπρεπε να επιλέξετε, τι θα διαλέγατε; Σύγχρονο χορό ή μπαλέτο και γιατί;

Προσωπικά δεν μπορώ να διαλέξω ένα από τα δύο. Tο μπαλέτο αποτελεί την βάση πολλών μορφών χορού και αν κάποιος θέλει να έχει μια άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με το μπαλέτο από μικρή ηλικία. Αρχικά θα ήταν καλό τα παιδιά να ξεκινούν με το μπαλέτο και έπειτα αν το επιθυμούν να προχωρούν σε άλλα είδη. Η τεχνική του μπαλέτου έχει να κάνει με το στήσιμο τους σώματος αλλά και την πειθαρχία που απαιτεί γενικότερα ο χορός. Μετέπειτα, ο σύγχρονος χορός δίνει την δυνατότητα στους χορευτές να εκφράσουν όσα νιώθουν μέσα από την κίνηση και αυτό τους βοηθά να εξελίσσονται περισσότερο στο πεδίο του χορού.

Πιστεύετε ότι ο χορός έχει μέλλον ως επάγγελμα ή είναι απλά μια τέχνη;

Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ο χορός έχει εξελιχθεί γενικότερα.

Ολοένα και περισσότεροι νέοι χορευτές καταφεύγουν στο εξωτερικό για να ακολουθήσουν το όνειρο τους και το επίπεδο στην μικρή μας Κύπρο είναι αρκετά υψηλό.

Γιατί θεωρείτε ένα παιδί είναι καλό να ασχοληθεί με τον χορό και ειδικότερα με το μπαλέτο;

Τα οφέλη του χορού για ένα παιδί είναι πολλά. Είναι η μορφή τέχνης που το μαθαίνει να στέκεται, να εκφράζεται, να εξωτερικεύει όλα του τα αισθήματα, να πειθαρχεί και μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μία ομάδα. Το παιδί αποκτά καλή στάση σώματος, ένα καλοσμιλεμένο κορμί, ισορροπία αλλά και ευλυγισία. Βελτιώνει τον τρόπο που περπατά και κινείται. Μαθαίνει να εκτελεί οδηγίες και προσαρμόζει τις κινήσεις του σύμφωνα με τη μουσική και το ρυθμό ενώ παράλληλα το βοηθάει να αποκτήσει αρμονία στις κινήσεις του. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, ψυχικά ο χορός σε συνδυασμό με την μουσική συμβάλλει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και τονώνει την αυτοπεποίθηση του. Ο κλασικός χορός αδιαμφισβήτητα αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Ωστόσο ο χορός σε συνδυασμό με την μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία του παιδιού, και είναι ένας τρόπος έκφρασης που συμβάλλει στην κοινωνικότητά του.

Βρείτε την Μιχαέλλα Κωνσταντίνου στο «Atelier De La Danse» στην Αριστείδη Χαραλάμπους 16 στην Λεμεσό, στο Facebook

[social title=”” subtitle=”” link=”https://www.facebook.com/atelierdeladansecy/” icon=”fa-facebook”] και στο Instagram @atelierdeladansecy.

Tags: