14/06/2019 21:42

Κοινή Διακήρυξη MED-7 για τουρκικές προκλήσεις

Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής MED7, αναμένεται απόψε να ζητήσουν από την ΕΕ να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων αν δεν σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήδη έχει μιλήσει και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και της παράνομης επέμβασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη προηγούμενες προειδοποιήσεις και απειλεί να κλιμακώσει την ένταση και με πρόσθετες επεμβάσεις.

Επομένως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος προβληματισμός πώς πρακτικά θα παραχθούν αποτελέσματα για να τερματισθεί αυτή η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί αργότερα απόψε οι MED7 επαναλαμβάνουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».  Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε την σοβαρή μας ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», θα αναφέρουν οι MED7 σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο.

Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηρίοτητες της να μελετήσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Οι MED7 καλούν επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη».Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.