14/06/2019 19:47

Ανοικτή επιστολή για το παράλληλο ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής

Ανοικτή επιστολή με έξι καίρια ερωτήματα απευθύνει στο Υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής σχετικά με την ακατανόητη απόφαση του να δημιουργήσει παράλληλο ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών.

Σε ανακοίνωσή του, το  Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής καλεί το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα , όπως γιατί το Υπουργείο Υγείας κινήθηκε στη  δημιουργία παράλληλου προγράμματος, εφόσον από το 2004 υπάρχει το δωρεάν προσφερόμενο και επιτυχημένο Εθνικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών (ΑΠΑΝ).

Επίσης, καλεί το Υπουργείο να απαντήσει γιατί πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης δεν προηγήθηκε διαβούλευση για συνεργασία με τον επί 30ετία φορέα των ανιχνευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, τον οποίο το ίδιο το Υπουργείο επιδοτεί και εφόσον το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει επακριβώς πόσα χρήματα κοστίζει το ΑΠΑΝ, το οποίο προσφέρει το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής (ΚΠΠ) και το επιχορηγεί κατά το ήμισυ (το υπόλοιπο κόστος το καλύπτει το ΚΠΠ από δωρεές), μπορεί να μας πει κατά πόσον έχει κοστολογηθεί το παράλληλο πρόγραμμα που θα εισαγάγει Υπουργείο και αν ναι ποιο θα είναι το κόστος αυτό.
Όπως σημειώνει «ο Γενικός Ελεγκτής συνεχώς υποδεικνύει ότι οι κρατικές χορηγίες που δίνονται από όλα τα Υπουργεία θα πρέπει να γίνονται με την προκήρυξη προσφορών» και διερωτάται στην ανοικτή επιστολή του γιατί το Υπουργείο Υγείας επικαλείται την παρέμβαση του για να δικαιολογήσει την ενέργειά του, τη στιγμή που θα ξοδεύει περισσότερα χρήματα για παράλληλη και αχρείαστη υπηρεσία.
Επιπλέον, καλεί το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει πώς ενεργεί σε συνάρτηση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού υποτίθεται ότι ο Οργανισμός αυτός αποφασίζει για τα  Νοσοκομεία και ποιος θα πληρώσει τα έξοδα λειτουργίας.

«Επειδή το ΑΠΑΝ θα συνεχίσει να προσφέρεται, πώς αναμένει το Υπουργείο Υγείας να επιλυθούν προβλήματα που θα προκύψουν ; (π.χ. σύγχυση στους φορείς (γονείς και παιδιάτρους), κίνδυνος νεογνά να μένουν εκτός προγράμματος, λόγω της σύγχυσης αυτής, αύξηση των επαναληπτικών εξετάσεων και  αχρείαστη ανησυχία που θα προκληθεί στους γονείς)», προσθέτει η επιστολή.

Cheap Website Traffic