13/06/2019 18:15

Ενδεχόμενη παρέμβαση για υποθέσεις ενώπιον ΕΔΑΔ απαιτεί κυβερνητική απόφαση

Η Νομική Υπηρεσία μελετά τις υποθέσεις που σχετίζονται με ατομικές προσφυγές που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, με αντικείμενο ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, λέει η Νομική Υπηρεσία, σημειώνει ωστόσο ότι για το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα, η Νομική Υπηρεσία λέει επίσης ότι «οι παρεμβάσεις του δικηγόρου, κ. Αχιλλέα Δημητριάδη, στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες για τις εν λόγω υποθέσεις, στόχο έχουν την άσκηση απαράδεκτης πίεσης επί της Δημοκρατίας για να παρέμβει στις διαδικασίες επί τετελεσμένων που έχουν δημιουργηθεί με αβέβαιες εκβάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο επί δικαιωμάτων μεγάλης μερίδας πολιτών, αλλά και στη διευθέτηση πτυχών του Κυπριακού προβλήματος».

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, τον Μάρτιο του 2019 κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, ως Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, τρεις νέες ατομικές προσφυγές που αφορούν διεκδικήσεις Ε/Κ ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας από το ΕΔΑΔ με την κοινοποίηση των προσφυγών, δόθηκε στους διαδίκους τρίμηνη προθεσμία για διερεύνηση του ενδεχόμενου επίτευξης φιλικού διακανονισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, σε περίπτωση που τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό μετά την εκπνοή της εν λόγω προθεσμίας, η Δημοκρατία θα κληθεί να ενημερώσει το Δικαστήριο κατά πόσον προτίθεται να παρέμβει ως ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία, προστίθεται ενώ σημειώνεται ότι για το θέμα τούτο, η Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νομική υπηρεσία σημειώνει ότι «οι προσφυγές αυτές καταχωρήθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια μάλιστα εκ των τριών υποθέσεων, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται των γενικότερων συμφερόντων της Δημοκρατίας, αφού έχει κατ’ αυτό τον τρόπο καταστεί επίδικο θέμα ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ και των ‘δικαστηρίων’ του ψευδοκράτους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων».

«Έχει τεθεί, δηλαδή, εν αμφιβόλω, με πρωτοβουλία ιδιωτών, ενώπιον του ΕΔΑΔ, η αδιαπραγμάτευτη κυριότητα των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, την οποία αβάσιμα και ανυπόστατα διεκδικεί το ΕΒΚΑΦ» λέει η Νομική Υπηρεσία και αναφέρει ότι μελετά τις υπό αναφορά υποθέσεις, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης.

ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic