24/05/2019 14:49

Η παραίτηση Μέι δεν επηρεάζει τις αποφάσεις των 27 για το Brexit, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

Το μήνυμα ότι η Κομισιόν θα παραμείνει ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε μελλοντικό Πρωθυπουργό του ΗΒ, μετά την παραίτηση Μέι, χωρίς αυτό να αλλάζει στο ελάχιστο τις αποφάσεις των 27 της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση, έστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες και την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, η Μίνα Αντρέεβα, αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μιλώντας εξ ονόματος του Προέδρου Γιούνκερ σημείωσε μάλιστα ότι ο Πρόεδρος εκφράζει την εκτίμησή του προς το πρόσωπο της Μέι για τη συνεργασία που είχαν, την χαρακτηρίζει `θαρραλαία γυναίκα` για την οποία έχει “μεγάλο σεβασμό”, διευκρινίζοντας ότι σχέσεις σεβασμού και συνεργασία εξυπακούονται για κάθε μελλοντικό Πρωθυπουργό του ΗΒ. “Ο Πρόεδρος πληροφορήθηκε `χωρίς καμία ικανοποίηση` την ανακοίνωση της παραίτησης της Τ.Μέι”, σημείωσε η Μίνα Αντρέεβα. Ξεκαθάρισε δε για μια ακόμη φορά ότι ανεξαρτήτως εξελίξεων στο ΗΒ, το Συμβούλιο η Κομισιόν και το ΕΚ έχουν προσδιορίσει τη θέση τους, η οποία δεν θα αλλάξει, παραπέμποντας στα σχετικά επίσημα συμπεράσματα. “Η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, αλλά η προτίμηση, την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι για μια τακτική αποχώρηση στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης”, συμπλήρωσε.

Παραιτήθηκε η Τ. Μέι – Παραμένει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά και τα προβλήματα με τη διαδικασία της ψηφοφορίας των Ευρωπαίων Πολιτών στο έδαφος του ΗΒ τα οποία καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες, υπενθύμισε τις σχετικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών για διασφάλιση του σχετικού δικαιώματος και έγκαιρη προειδοποίηση των εκλογέων. “Πάντα μας ανησυχεί το να μην μπορούν να ψηφίσουν Ευρωπαίοι Πολίτες όταν δεν μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους”, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ευθύνη των εθνικών αρχών. Παρέπεμψε δε στην έκθεση της Κομισιόν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, όταν αυτή δημοσιευθεί και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει μόνο για συστημικά ζητήματα.

Tags: