24/05/2019 14:12

Αύριο ανοίγει η Παναγία του Σουμελά έπειτα από 4 χρόνια

Αύριο 25 Μαΐου πραγματοποιεί τα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ο Τούρκος Υφυπουργός Πολιτισμού Ναντίρ Αλπαρσλάν έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών αποκατάστασης τη Μονής. Από αύριο οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την Μονή, όχι όμως την εκκλησία προς το παρόν.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο θα ανοίξει για επισκέψεις στο κοινό το πρώτο κομμάτι μέχρι και την πρώτη αυλή όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης χώρων γύρω από το κύριο μέρος της Μονής, όπως ο χώρος που  βρίσκεται το αγίασμα ενώ σταθεροποιήθηκε και ο βράχος 600 τόνων που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο και που κινδύνευε να πέσει. Σε δεύτερο στάδιο θα βελτιωθούν και καθαριστούν οι βράχοι πάνω από την εκκλησία της Μονής και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν εργασίες  εργασίες αποκατάστασης της ίδιας της εκκλησίας και της αυλής.

Το 2010 οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λειτουργήσει την Παναγία της Σουμελάς μέχρι το 2015 που ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής.

Tags: