18/05/2019 16:40

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του κυπριακού λαού από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται για την υπέρβαση των αδιεξόδων.

Μιλώντας στην τελική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ενόψει των ευρωεκλογών, στην παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πιο κρίσιμη καμπή της πορείας της και θα χαράξουν την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περίοδο αυξανόμενων απειλών για την υπόσταση, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει «ως προτεραιότητα τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας», με πιο σημαντικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, καθώς “χωρίς τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ψες ο κ. Αναστασιάδης σε ένα ξέσπασμα έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο» και «μας έκανε μάθημα για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό του τόπου, ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, τα πόσα εμετικά είπε για το ΑΚΕΛ δεν μπορούν να καταγραφούν», προσθέτοντας ότι «έχουν περίεργη αντίληψη για την Δημοκρατία».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε να κάνει στο ΑΚΕΛ μαθήματα πολιτικού ήθους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μιλά ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος υποχρέωσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας να του πει ντροπή κ. Πρόεδρε». Πρόσθεσε ότι «ο μόνος που κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς ήταν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης».

Ανέφερε ότι «δεν ζητούμε την άδεια τους ούτε για να μιλούμε ούτε για να χαμογελούμε ούτε για να λέμε τις απόψεις μας ελεύθερα σε μια δημοκρατική χώρα» και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε την ενότητα και αποδείξαμε ότι βάζουμε την πατρίδα πάνω από οτιδήποτε άλλο όταν οι χειρισμοί τους κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

«Δεν μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να απευθύνεται στην αριστερά και να λέει ότι δεν μπορούν τα μηδενικά να κρίνουν τους άριστους των αρίστων, εμείς που τον στηρίξαμε στις δύσκολες στιγμές – στηρίξαμε την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και όχι τον ίδιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι άριστοι των αρίστων του κ. Αναστασιάδη είναι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο Ιωνάς Νικολάου, ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «διαμαρτυρήθηκε γιατί είπαμε ότι ενώ για έξι ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν τίποτε, ξαφνικά προεκλογικά παρελαύνουν όλοι οι Υπουργοί για να μοιράζουν προς όλες τις κατευθύνσεις υποσχέσεις και μας άσκησε κριτική γιατί δεν μας περνούσε εμάς να κάνουμε το ίδιο» προσθέτοντας ότι «τότε ο κ. Αναστασιάδης διαμαρτυρόταν γιατί κάποιοι Υπουργοί, στελέχη του ΑΚΕΛ, πήγαιναν να μιλήσουν σε εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προσπαθούσε επί διακυβέρνηση Χριστόφια «να μας πείσει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας που δεν συμμετείχε σε καμιά προεκλογική εκδήλωση του ΑΚΕΛ λειτουργούσε ως κομματάρχης, συμπεριφέρεται όπως τον χειρότερο κομματάρχη» και πρόσθεσε ότι το μέγεθος του σεβασμού που έχει ο κ. Αναστασιάδης για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό καταδεικνύεται από την αναφορά του ότι «παρέλαβαν μια Κύπρο που έμοιαζε όπως τον Κοτσιάτη».

Αναφέροντας ότι ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι παραδίδουν πύργους, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν ακούει ο κ. Αναστασιάδης «το πόση κριτική δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για τα σκάνδαλα και την διαφθορά που αποκρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες» και πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ απαίτησε να τεθεί φραγμός να τεθεί φραγμός σε αυτά που πράττει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μετά από εφτά χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, το παραμύθι του success story έγινε εφιάλτης και επικρατούν τα ψέματα οι διαστρεβλώσεις και οι μισές αλήθειες με μόνη τους έγνοια είναι τα επικοινωνιακά, κανένα ενδιαφέρον για την ουσία», προσθέτοντας ότι τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη είναι μεταξύ άλλων ο αυταρχισμός και η αλαζονεία, η ευνοιοκρατία και η αδιαφάνεια, η κουμπαροκρατία και η διαπλοκή, η ανεπάρκεια, η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση, η υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών, των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, η απαξίωση του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής. Υπάρχει «επιδείνωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολλών και οι νέοι άνθρωποι, είτε υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό, είτε παλεύουν να βγάλουν το μήνα με μισό ωράριο, μισό μισθό, μισή ζωή, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για το τί πρέπει να γίνει στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με ειλικρίνεια, να του πει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, των συγκλίσεων και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της λύσης, να επαναβεβαιώσει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για το φυσικό αέριο και να δηλώσει την ετοιμότητα του να εργαστεί εντατικά για λύση.

«Αν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά αυτό θα είναι εφικτό. Προϋπόθεση να γίνουν αυτά είναι η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ μας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να αναληφθούν πριν οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό. Πριν αναλάβουν την εξουσία φιλοτουρκικά κόμματα», πρόσθεσε.

Σε ομιλία της η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου είπε ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη και αυτό φάνηκε καθαρά και από τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ανέφερε πως πέραν του 75% των νομοθετημάτων και κανονισμών που ισχύουν στην χώρα μας ψηφίζονται από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει και προβλήματα όπως έχει και κάθε οικογένεια, η κ. Βασιλείου είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επανατονίσουμε τους αρχικούς στόχους των οραματιστών της Ένωσης για ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια Ευρώπη όπου η ισότητα και η ευημερία όλων θα είναι βασικός μας στόχος» και «μια Ευρώπη που θα δείχνει κατανόηση και τείνει χέρι βοήθειας στις χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφερόμενη στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, η κ. Βασιλείου είπε ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ αποτελούν μια αξιόλογη ομάδα που συνδυάζει την πείρα, τις γνώσεις, τις ικανότητες, τη νεανική και τη γυναικεία εκπροσώπηση και πρόσθεσε πως «εκείνο που δίνει πρωτιά στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι ότι δίνει την ευκαιρία σε ένα σημαντικό στέλεχος της τ/κ κοινότητας να συμμετάσχει με αξιώσεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

ΚΥΠΕ