08/05/2019 20:01

Σοβαρά θέματα Λάρνακας συζήτησαν ΕΤΑΠ με Υπουργείο Μεταφορών και Τμήμα Αρχαιοτήτων

Σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Λάρνακα, συζήτησαν σήμερα, το Δ. Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων και την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας αναφέρεται ότι «στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό της Περιφέρειας Λάρνακας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου Υπουργείου και τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια».

Συγκεκριμένα για τα έργα που αφορούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων «η Διευθύντρια Δρ. Μαρίνα Σολωμονίδου – Ιερωνυμίδου ενημέρωσε την Εταιρεία ότι προχωρούν οι εργασίες στο Μουσείο Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017, και αναμένεται να επαναλειτουργήσει στα τέλη του χρόνου. Το Μουσείο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και μια πολύ αξιόλογη αίθουσα σαρκοφάγων».

Οσον αφορά την ανάδειξη του ψηφιδωτού του Ηρακλή στην οδό Αγίου Νεοφύτου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, είπε πως αναμένεται εντός του επόμενου μήνα ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης της εγκαταλελειμμένης κατοικίας που σκεπάζει το υπόλοιπο ψηφιδωτό, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και ακολούθως οι ανασκαφές.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι τα νέα γήπεδα αντισφαίρισης αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη Οκτωβρίου και η κα. Ιερωνυμίδου «διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η γαλλική αρχαιολογική αποστολή θα είναι εγκαίρως έτοιμοι ώστε να αρχίσουν τις ανασκαφές για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού μόλις απομακρυνθούν τα υφιστάμενα γήπεδα».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε το διαχρονικό αίτημα του Δήμου και της ΕΤΑΠ Λ/κας για παραχώρηση του Κάστρου της πόλης για σκοπούς τέλεσης πολιτικών γάμων καθώς και το θέμα της δημιουργίας του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας».

Το Δ.Σ. της ΕΤΑΠ έθεσε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρο Μιχαήλ «σοβαρά θέματα που διαχρονικά καθυστερούν, μεταξύ των οποίων και ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας (φάσεις γ’ και δ’) που εκκρεμεί εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Αναφέρθηκε ακόμα ότι παρά τις υποσχέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Λάρνακα ότι τα κατασκευαστικά έργα για την γ’ φάση (περιοχή Βορόκληνης) θα άρχιζαν εντός του 2019, εντούτοις το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της γ’ φάσης φαίνεται ότι μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2020».

Αναφέρθηκε ακόμα ότι «υπάρχει στασιμότητα και από τα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας για τον επανασχεδιασμό της φάσης δ’ (περιοχή Πύλας). Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα της ανάπτυξης -αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και μια δεκαετία».

Ο Σταύρος Μιχαήλ ενημέρωσε την ΕΤΑΠ ότι «για το ενιαίο έργο λιμανιού-μαρίνας, το Υπουργείο προχωρεί στα πλαίσια και της ευχέρειας που παρέχει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με τον μόνο προεπιλεγμένο φορέα που δεν αποσύρθηκε από τη διαδικασία».

Στη συνάντηση, προστίθεται στο δελτίο Τύπου «συζητήθηκε και το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου Βορόκληνης – Πύλας που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Λάρνακας, καθώς και των Περβολιών. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής και των υπόλοιπων κυματοθραυστών που εισηγείται η Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Προστασία και Βελτίωση της Ακτής του Παραλιακού Μετώπου Λάρνακας».

Ανέφερε ακόμα ότι «παρά το γεγονός πως τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα το έργο είναι σε στασιμότητα λόγω κονδυλίων, τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθούν ώστε να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο».

ΚΥΠΕ

Cheap Website Traffic