07/05/2019

8 λαχανικά και φρούτα που φυτρώνουν λίγο… περίεργα

Εντάξει, πόσο περίεργο μπορεί να είναι ένα φυτό; Κι όμως, κάποια από τα πιο δημοφιλή λαχανικά και φρούτα, που απολαμβάνεις σχεδόν καθημερινά δεν φυτρώνουν, όπως ίσως φαντάζεσαι. Ήξερες, για παράδειγμα, ότι ο ανανάς βγαίνει από θάμνο;

Σπαράγγια τα… αγέρωχα!
Τα γνωστά σε όλους βλαστάρια είναι λίγο ανατριχιαστικά όταν τα δεις στο χωράφι, μιας και βγαίνουν στητά από το έδαφος, σαν… δάχτυλα σε ταινία τρόμου!

Κινόα η όμορφη
Το μικρό σποράκι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που μπαίνουν στην κουζίνα μας, είναι στην πραγματικότητα ο σπόρος ενός πολύ όμορφου θάμνου, με υπέροχα έντονα χρώματα.

Ανανάς από θάμνο
Ένα τόσο μεγάλο και σχετικά βαρύ φρούτο θα περίμενε κανείς ότι φυτρώνει σε κάποιο δέντρο. Ο ανανάς, ωστόσο, βγαίνει από χαμηλά φυτά που μοιάζουν με θάμνο ή αλόη.

Ακτινίδια σαν… σταφύλια;
Ένα ακόμη φρούτο που βγαίνει από θάμνο είναι και το ακτινίδιο. Ωστόσο, οι καλλιεργητές συνηθίζουν να το φυτεύουν με τρόπο που θυμίζει αμπελώνα.

Παπάγια η εξωτική
Το φυτό της μοιάζει πολύ με δέντρο και μάλιστα με μπανανιά, με το βλαστό να φτάνει σε ύψος τα 5-10μ. και τα μεγάλα φύλλα του περιορίζονται στην κορυφή του κορμού, διατεταγμένα σε σπείρες.

Τα λαχανάκια που αγαπούν την παρέα
Σε αντίθεση με τα “ξαδέρφια” τους -το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κοινό λάχανο-, τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν μεγαλώνουν αυτόνομα, αλλά πολλά μαζί και, μάλιστα, πάνω σε έναν σχετικά ψηλό βλαστό που φτάνει έως και το ένα μέτρο. Κάθε βλαστός δε, μπορεί να έχει πάνω του έως και 100 “κεφαλάκια” από λαχανάκια Βρυξελλών.

Έχουν κι οι ξηροί καρποί τις ιδιαιτερότητες τους, όμως…

Φιστίκια τα υπόγεια
Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα φιστίκια μεγαλώνουν όπως οι πατάτες! Κι όμως, ξεφυτρώνουν το φυτό από το έδαφος και εκεί, ανάμεσα στις ρίζες σου βρίσκονται και τα κελύφη με τα φιστίκια.

Κάσιους – ίσως τα πιο περίεργα όλων
Όχι απλά μεγαλώνουν σε δέντρα, όχι απλά έχουν ένα περίεργο καρπό που θυμίζει μίξη κολοκύθας-μήλου, αλλά αναπτύσσονται και έξω από τον καρπό, μέσα σε ένα κέλυφος! Επιπλέον, τα ωμά περιέχουν και την τοξική ουσία urushiol, γι αυτό και πριν διατεθούν στην αγορά μαγειρεύονται ελαφρά στον ατμό για να εξουδετερωθεί αυτή η ουσία.

Share this:
Cheap Website Traffic