02/05/2019 18:27

ΠΕΟ: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις διαδικασίες εργοδότησης, τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων από τρίτες χώρες, δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν δείχνουν καμία διάθεση να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αναφέρει η ΠΕΟ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, τόσο στο σύστημα και στις διαδικασίες παραχώρησης αδειών εργασίας εργαζόμενων από τρίτες χώρες, όσο και στους όρους και στις συνθήκες απασχόλησης, υπάρχουν προβλήματα, τα βασικότερα των οποίων, εντοπίζονται στο γεγονός ότι σε πλείστες περιπτώσεις το όλο σύστημα δεν είναι συμβατό με το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και οι όροι απασχόλησης δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Προβληματικές και ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των συνθηκών εργασίας και διαμονής των εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, όσον αφορά τους οικιακούς εργαζόμενους «τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού οι διαδικασίες παραχώρησης αδειών εργασίας και ο έλεγχος της εφαρμογής των συμβολαίων απασχόλησης είναι εκτός των θεσμών των εργασιακών σχέσεων».

Λέγοντας πως η ΠΕΟ αυτά τα ζητήματα τα θέτει εδώ και χρόνια, η συντεχνία σημειώνει πως με δική της επιμονή αποφασίστηκε τέλος του 2017 να γίνει ολοκληρωμένη σφαιρική συζήτηση για τις διαδικασίες και τη στρατηγική απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρότι της ζητήθηκε και απέστειλε γραπτώς τις απόψεις της τίποτα δεν έγινε.

Τέλος η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να τα παρουσιάζει όλα τέλεια, να προχωρήσει σε ενέργειες που θα περιορίζουν την εκμετάλλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες και να δημιουργούν το σωστό πλαίσιο εργασίας με βάση το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και ειδικότερα, την υλοποίηση της απόφασης για μεταφορά της παραχώρησης αδειών εργασίας στις οικιακές εργαζόμενες από την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εργασίας.

Tags: