02/05/2019 08:47

Η Τουρκία διαψεύδει ότι δύο υπήκοοί της που έχουν συλληφθεί στη Λιβύη, είναι κατάσκοποι

Δύο Τούρκοι εργαζόμενοι στην εστίαση στη Λιβύη συνελήφθησαν και τελούν υπό κράτηση από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, παρότι οι τουρκικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά πως είναι κατάσκοποι, έγραψε χθες Τετάρτη η τουρκική εφημερίδα Haberturk.

Κατά το δημοσίευμα, οι Βολκάν Αλτινόκ και Μεμέτ Ντεμίρ, που εργάζονταν σε εστιατόριο σε νότιο προάστιο της Τρίπολης, μετήχθησαν τη 12η Απριλίου σε φυλακή κοντά στη Βεγγάζη. Η Χαμπερτούρκ αναφέρει πως σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στις δυνάμεις του Χάφταρ, οι δύο Τούρκοι είναι ύποποι για κατασκοπεία, όμως η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει τον ισχυρισμό κάνοντας λόγο για “παραληρηματικές κατηγορίες” που διατυπώθηκαν σε “ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση. Ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση στην Τρίπολη. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, παρά τις σφοδρές μάχες.

Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ έριξε στα βράχια τις προσπάθειες του ΟΗΕ να κλειστεί ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στις βασικές αντίπαλες παρατάξεις που διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011. Η κυβέρνηση της Τουρκίας συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη.

Tags: