30/04/2019 14:03

Διάσκεψη στο Βερολίνο για προώθηση της ασφάλειας και ανάπτυξης των δυτικών Βαλκανίων

Με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου `Αγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο συνάντηση για τα δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και ανάπτυξης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Κροατία και την Σλοβενία, καθώς και η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η διαμάχη Σερβίας-Κοσόβου, με τους Μέρκελ και Μακρόν να ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν την πρόθεση να υποδείξουν λύση σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά επιθυμούν να συμβάλουν στο να «διεξάγεται η συζήτηση με λιγότερο συναισθηματικούς όρους», ενώ παράλληλα τόνισαν πως οι συνομιλίες δεν αποτελούν «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» για τις χώρες της περιοχής, αλλά «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων».

Η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης. Η συνάντηση δήλωσε η Καγκελάριος «δεν αποτελεί τμήμα»  των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες της περιοχής, αλλά «αναζήτηση αφετηρίας λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα». Σε αυτό το πλαίσιο η συνάντηση, πρόσθεσε αποτελεί «ένα βήμα σε έναν μακρύ δρόμο».

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσαν και πάλι την Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμβολή των Πρωθυπουργών Τσίπρα, Ζάεφ και Μπορίσοφ, κάνοντας λόγο για «ελπιδοφόρο παράδειγμα» επίλυσης μακροχρόνιας διένεξης, η οποία έμοιαζε προηγουμένως ανέφικτο να επιλυθεί.

Στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εκτίμησαν πως  η Βόρεια Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν θετικό παράδειγμα στα Βαλκάνια και η επιτυχία αυτή είναι ενθαρρυντική για όλες τις συμμετέχουσες χώρες στη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι η συνεργασία, η φιλία και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η χώρα του αποτελούν σοβαρά επιχειρήματα για μια θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, στις αρχές του καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share this:
Cheap Website Traffic