25/04/2019 12:19

Ανησυχία Τμήματος Δασών για εκκοπή δέντρων για «λαμπρατζιές»

Τη «βαθιά ανησυχία του για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή ‘Λαμπρατζιά’», εκφράζει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Για την εκκοπή δασικών καθώς και ορισμένων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι με βάση τη Δασική Νομοθεσία η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί», σημειώνει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τις Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά.

«Ένεκα της αυξημένης ποσότητας χόρτου ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι αυξημένος, γι’ αυτό και η όλη συμπεριφορά μας είναι καταλυτική. Γι’ αυτό κατά τις διάφορες δραστηριότητες μας στις εξοχικές κατοικίες και στο ύπαιθρο γενικότερα, αποφεύγουμε τη χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα. Επίσης, αποφεύγουμε τη ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση μας στο ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές. Για τους παραβάτες, η Νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο μέχρι €50.000 ή φυλάκιση μέχρι 10 έτη ή και τις δύο ποινές μαζί», προσθέτει.

Το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό όπως, κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic