22/04/2019

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Αγανάκτηση και συγκλονισμός για τους φόνους γυναικών

Αγανάκτηση και  συγκλονισμό για τις μέχρι τώρα πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την δολοφονία γυναικών εκφράζει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σημειώνοντας ότι «το τραγικό αυτό συμβάν φέρει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς, τμήματα, αλλά και την κοινωνία των πολιτών προ των ευθυνών τους».

Με ανακοίνωσή της η Επίτροπος, «καλεί τις αρμόδιες ερευνητικές Αρχές να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο τόσο για περαιτέρω διερεύνηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων των δολοφονημένων γυναικών και την τύχη της μικρής Sierra, όσο και για την εξακρίβωση της τύχης των γυναικών που έχουν ήδη δηλωθεί ως ελλείπουσες».

Αναφέρει «ότι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου».

Όχι μόνο ενός νομικού πλαισίου, συνεχίζει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, αλλά και στην υιοθέτηση  «πολιτικών για την πρόληψη, καταπολέμηση, προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα των γυναικών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι οικονομικές μετανάστριες και οι οικιακές βοηθοί».

Στην ανακοίνωσή της η κ. Αντωνίου σημειώνει ότι η γυναικοκτονία αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και πρόκειται για δολοφονία εξαιτίας του φύλου τους, που είναι διεθνώς γνωστή με τον όρο «Femicide», που διαπράττεται από ερωτικούς συντρόφους, ως αποτέλεσμα στενής βίας, από βασανιστήρια, στο όνομα της λεγόμενης τιμής, αλλά και από αιτίες που σχετίζονται με βλαβερές πρακτικές.

Περαιτέρω, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, «καλεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως φορείς προβολής με κομβικό ρόλο στην πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, να διαχειριστούν την προβολή του συγκεκριμένου θέματος με περισσή περίσκεψη και προσοχή ώστε να μην αναπαράγουν αρνητικά πρότυπα».

Share this: