20/04/2019 16:56

Αντίδραση Αθήνας στις δηλώσεις Ακάρ περί αποστρατικοποίησης του Αιγαίου

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατικοποίησης του Αιγαίου καθώς με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία θα πρέπει να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.

Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας υπήρξε και από τη Νέα Δημοκρατία η οποία, με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη για την Εξωτερική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου σημειώνει: «Εκείνοι που με το “casus belli” απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου».

ΚΥΠΕ