15/04/2019 12:03

Η συνεργασία στην ενέργεια να συνδράμει στην ειρήνη στην περιοχή, τονίζει ο Δ. Συλλούρης στην Τριμερή

Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να αποτελέσει καταλύτη προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του στην ενότητα Ενέργεια της 1ης τριμερούς συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα, είπε πως τα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν και αναμένεται  να ανακαλυφθούν περαιτέρω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουν αναγάγει την περιοχή σε σημαντικό εναλλακτικό διάδρομο και συνεισφορέα στο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και παρέχουν ευκαιρίες για συνέργειες για την προώθηση της συνδεσιμότητας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας προς όφελος της ανάπτυξης των χωρών και των λαών της περιοχής.

Το East Mediterranean Gas Forum, σημείωσε, στο οποίο μετέχουν, πέραν της Αιγύπτου που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή του, Κύπρος, Ιορδανία, Ελλάδα, Παλαιστίνη και Ισραήλ και το οποίο στοχεύει στη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει η στήριξη αυτού του εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ.

Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, συνέχισε, η κατοχική Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκυπρίους ως άλλοθι, επιδιώκει την ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απειλές και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως με κάθε ευκαιρία, η Κυπριακή Δημοκρατία διαβεβαιώνει ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ενώ πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, οι πόροι του οποίου προορίζονται για τις επόμενες γενιές.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Συλλούρης είπε στην παρέμβασή του πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και συντονισμό των τριών χωρών στο διμερές, τριμερές και περιφερειακό πλαίσιο, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο. Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, που υπογράφτηκε  κατά την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας,  έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα αυτό, μια πολύ σημαντική εξέλιξη, υπό το φως των ραγδαίων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε.

Πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου η Κύπρος να ανταποκριθεί στους εθνικούς ενεργειακούς της στόχους, στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών και στόχων της ΕΕ προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή μας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες και σε αυτούς περιλαμβάνεται η αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό.

Όπως ανέφερε τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούν ειδικότερα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες και συστημάτων θερμομόνωσης σε οροφές, σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα (ισχύος 80 ΜW), με πρόνοια για αποθήκευση ενέργειας.

Επίσης, είπε πως η επαναχρησιμοποίηση του νερού από επεξεργασμένα λύματα αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής της Κύπρου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, σημειώνοντας πως ποσοστό 96,6% των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε οικισμούς πέραν των 2000 ατόμων επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση και επαναφόρτιση υδροφορέων (στοιχεία 2016).

Όσον αφορά στα αποθέματα νερού, είπε πως καταγράφεται φέτος μια ιδιαίτερα ευεργετική χρονιά για την Κύπρο, με τη συνολική πληρότητα των φραγμάτων να έχει ξεπεράσει το 86%. Ωστόσο, σημείωσε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς οι τάσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ αυξάνεται η ζήτηση νερού.

Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε στη συνέχεια πως το υπό διαμόρφωση τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, θα αποτελέσει το πλαίσιο για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε τομείς υδατικής διαχείρισης κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της αφαλάτωσης και της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων.

Τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, είπε τέλος, έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν όσον αφορά στην υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθεσιών, αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις κυβερνητικές πολιτικές και στην πορεία υλοποίησής τους.  «Έχουμε επίσης πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προώθηση συνεργειών και δράσεων, ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη σύζευξη καθαρότερης ενέργειας και ανάπτυξης», κατέληξε.

Cheap Website Traffic