14/04/2019 09:52

Την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών αναδεικνύει η Σύνοδος Ελλάδας–Κύπρου– Ιορδανίας, θεωρεί η Αθήνα

Στο Αμάν της Ιορδανίας βρίσκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, η οποία ξεκινά σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων τους με τον αραβικό κόσμο.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, όπως επίσης και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών μέσων, του τουρισμού και της ενέργειας.

Κατά τη Σύνοδο, αναμένεται να υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας, εκ των οποίων το πρώτο αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022 και το δεύτερο αφορά τη συνεργασία φορέων προώθησης επενδύσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη σημασία της αναβάθμισης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας. Παράλληλα, αναμένεται να υποστηρίξει ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου παρατηρείται όξυνση των φαινομένων της μισαλλοδοξίας και του φόβου της διαφορετικότητας, η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic