11/04/2019 21:41

Μάλτα και Ιταλία αρνούνται τον ελλιμενισμό πλοίου, που μεταφέρει πρόσφυγες από την Λιβύη

Πλοίο που μεταφέρει δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες για ασφαλές λιμάνι, καθώς βρίσκεται παγιδευμένο εδώ και οκτώ ημέρες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Μάλτα και την Ιταλία, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της υγείας των επιβαινόντων επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο δύο από τις γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο αποβιβάσθηκαν σε σκάφη της ακτοφυλακής της Μάλτας για λόγους υγείας. Μία από αυτές, μία 23χρονη Νιγηριανή έγκυος, απομακρύνθηκε χθες το βράδυ έπειτα από κρίση επιληψίας.

Το πλοίο που έχει ναυλωθεί από την γερμανική οργάνωση Sea Eye μεταφέρει 62 ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά των λιβυκών ακτών στις 3 Απριλίου, ενώ τόσο η Ρώμη, όσο και η Βαλέτα αρνήθηκαν την είσοδο του στα χωρικά τους ύδατα.

«Το Alan Kurdi χρειάζεται επειγόντως ταχεία, πολιτική και ανθρωπιστική λύση για 62 πρόσφυγες και 17 μέλη πληρώματος, οι οικογένειες των οποίων επίσης ανησυχούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sea-Eye.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τον περασμένο Ιούνιο, όταν την εξουσία στην Ρώμη ανέλαβε ο συνασπισμός ακροδεξιών/λαϊκιστών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κάλεσε το Βερολίνο να αναλάβει την ευθύνη του πλοίου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Sea-Eye δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση λύσης, χωρίς αποτέλεσμα.

newsbeast.gr