09/04/2019 13:40

ΥΠΟΙΚ: «Ναι» από Αρχηγούς για τα μέτρα που αφορούν δημ. υπαλλήλους

ους πυλώνες μέσα στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που αφορούν τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων, εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μοιραστεί τις σκέψεις με τα πολιτικά κόμματα, τα πλείστα εκ των οποίων συμφωνούν.

Ο ίδιος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, υπογράμμισε ότι από τη μια υπάρχει διαδικασία των δικαστηρίων, με την έφεση της απόφασης.

Από την άλλη, ανέφερε, η προετοιμασία για λήψη ισοδύναμων αντίστοιχων μέτρων με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που να θωρακίζονται -αν χρειαστεί- με τροποποίηση του Συντάγματος ως ένα δεύτερο άξονα.

«Το βασικό χαρακτηριστικό τους θα είναι η διατήρηση των όσων εφαρμόζονται μέχρι σήμερα», ανέφερε.

«Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέτρο είναι αυτό των αποκοπών, αποκοπές οι οποίες ούτως ή άλλως και στη βάση συμφωνίας με δύο μεγάλες συντεχνίες (ΣΕΚ και ΠΕΟ) και στη βάση νεότερης νομοθετικής ρύθμισης (2018) σταδιακά καταργούνται», τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η οικονομία μας πάει καλύτερα και όχι τυχαία, αλλά επειδή ακριβώς εφαρμόζει κάποιες ανάλογες προσεγγίσεις, όπως π.χ. το ότι οι αποκοπές θα επανέλθουν στο αρχικό τους επίπεδο σταδιακά.

«Αν λοιπόν η έφεση αποτύχει, θα εφαρμόσουμε αυτή τη σταδιακή άρση των αποκοπών με νομοθετική ρύθμιση και θα προσπαθήσουμε να την κατοχυρώσουμε με συνταγματική τροποποίηση», υπογράμμισε.

Για να προσθέσει: «Τη θεωρούμε δίκαιη κοινωνικά, αλλά και αναγκαία δημοσιονομικά. Αναγνωρίζουμε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνεισφέρει, στον ιδιωτικό τομέα ίσως πολύ περισσότερα. Το να επανέλθουν οι μισθοί σταδιακά είναι μια πολύ λογική προσέγγιση και είμαστε σε εφαρμογή αυτής της σταδιακής αποκατάστασης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Ερωτηθείς αν αυτή η εκκρεμότητα επηρεάζει τους σχεδιασμούς για προσλήψεις/προαγωγές που έχουν ανακοινωθεί, απάντησε ως εξής: «Δεν θεωρώ ότι οι προαγωγές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με τις προσλήψεις θα τεθεί ζήτημα. Αν δεν εξουδετερωθούν με τους τρόπους που έχω περιγράψει, οι συνέπειες από την πρωτόδικη απόφαση, ασφαλώς θα τεθεί ζήτημα. Θα είμαστε σε ετοιμότητα να λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο που να αφορά βεβαίως το μισθολόγιο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε επηρεασμό της κοινωνικής πολιτικής ή του αναπτυξιακού σχεδιασμού και των αναπτυξιακών δαπανών και, ασφαλώς, την όποια επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Άρα, επικέντρωση στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα αποκλειστικά. Εκεί εστιάζονται οι σχεδιασμοί. Έχουμε πολύ συγκεκριμένους σχεδιασμούς που είναι ίδια τιμή ως Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας. Ούτως ή άλλως υπήρχαν κάποια σενάρια που είχαν ετοιμαστεί εδώ και καιρό. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι με μια σειρά μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και αναλόγως με το τι θα αποφασιστεί από την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, θα προωθηθούν».

Σε σχέση με το κόστος της επίπτωσης, αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, υπολογίζεται στο €1,06 δις, αλλά αποτελεί -όπως ξεκαθάρισε- μία εκτίμηση.

«Δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε με απόλυτη ακρίβεια, αλλά μιλούμε χωρίς να υπολογίζουμε αναδρομική καταβολή των μισθών. Από τώρα και στο εξής, η διαφορά που προκύπτει από τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών έναντι της αποκατάστασης των μισθών διά μιας, υπερβαίνει το €1 δις», σημείωσε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει και για τις επικρίσεις προς το πρόσωπό του από πλευράς της αντιπολίτευσης και τις κατηγορίες ότι αποτελεί εμπόδιο ως προς τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

«Την αξιοπιστία δεν την κρίνει η αντιπολίτευση», απάντησε. «H πολύ προσεκτική προσέγγιση εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους μου δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αδυναμία», ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η αξιοπιστία κρίνεται από τους συμπολίτες μας.

«Έχει κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους συμπολίτες μας. Δεν είμαι διατεθειμένος να εμπλακούμε σε ένα πολιτικό παιχνίδι. Ξέρω ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ξέρω από πολιτικά παιχνίδια, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι τώρα αυτή η στιγμή», ανέφερε.