09/04/2019 19:45

Βόρεια Μακεδονία: Άλλαξαν το όνομα του σταδίου από «Φίλιππος Β’» σε «Τοσέ Προέσκι»

Την αλλαγή του ονόματος του εθνικού σταδίου των Σκοπίων ψήφισε η ολομέλεια του κοινοβουλίου των Σκοπίων στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι με πλειοψηφία 129 βουλευτών, το όνομα του σταδίου αλλάζει και από «Φίλιππος Β’» θα ονομάζεται πλέον «Εθνικό Στάδιο Τοσέ Προέσκι».

Ο Τοσέ ή Τόντορ Προέσκι ήταν ένα από τους δημοφιλείς τραγουδιστές της γειτονικής χώρας που μάλιστα την εκπροσώπησε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2004, όμως τρία χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Κροατία. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Igri Bez Granici» (παιχνίδι χωρίς σύνορα), «Gromovi Na Dusa» (κεραυνοί της ψυχής), «Sve Je Ovo Premalo Za Kraj» (δεν πρέπει να τελειώσει έτσι) και «Cija Si» (Ποιανού είσαι εσύ).

Ο Τόσε έχασε ξαφνικά τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Οκτωβρίου 2007 κοντά στη Νόβα Γκραντίσκα της Κροατίας, σε ηλικία 26 ετών. Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν επίσης ο φίλος του και οδηγός Γκέοργκι Γκεοργκίεφσκι και η μάνατζέρ του Λιλιάνα Πέτροβιτς. Η μέρα μετά το θάνατό του (17 Οκτωβρίου 2007) κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα του. Ο Τόσε είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες των Βαλκανίων, όπως η Καρολίνα Γκότσεβα, καθώς και με την πασίγνωστη Ιταλίδα σταρ Τζιάννα Ναννίνι, με την οποία ηχογράφησε το τραγούδι «Aria» (αέρας), λίγο πριν τον θάνατό του.

Η κηδεία του έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου 2007 στο Κρούσοβο.Πολλές διάσημες προσωπικότητες της Π.Γ.Δ.Μ.,καθώς και απλοί πολίτες και ο πρωθυπουργός μαζί με τη στρατιωτική ορχήστρα.

Στις 5 Οκτωβρίου 2008,πραγματοποιήθηκε συναυλία προς τιμήν του Τόσε,αφού στις 5 Οκτωβρίου του προηγούμενου χρόνου έγινε η τελευταία συναυλία πριν τον θάνατό του.Επίσης,προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το έργο του Τόσε στις 12 Φεβρουαρίου 2009.Μια άλλη συναυλία έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2010,οπότε θα ήταν τα 29α γενέθλια του Τόσε.

Για τη συγκεκριμένη αλλαγή του ονόματος στο στάδιο ενημέρωσε με tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Bόρειας Μακεδονίας Μίλε Μποσνιακόφσκι.

Πηγή: www.in.gr

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic