09/04/2019 15:58

Αναμένονται νέες αυξημένες βροχοπτώσεις

H Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την οδηγία 201901 του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να επηρεαστεί από βροχοπτώσεις αθροιστικά ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή, με πιθανότητα πέραν του 90% για την πρώτη εβδομάδα και πιθανότητα 60% – 80% για την επόμενη. Στα αναμενόμενα φαινόμενα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών πλημμυρών για ολόκληρη την περιοχή.

Κύριο χαρακτηριστικό του χάρτη επιφάνειας για την ανατολική Μεσόγειο είναι η δημιουργία καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στο βόρειο Αιγαίο το οποίο κινείται ανατολικά συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα και το οποίο αναμένεται να επηρεάσει τις επόμενες ώρες την Κύπρο.

Δεύτερη καλύτερη χρονιά σε βροχόπτωση από το 1901

Εξάλλου η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι η ποσότητα της περιόδου βροχής από την 1/10/2018 μέχρι και σήμερα κατατάσσεται δεύτερη ιστορικά από το 1901 μέχρι και σήμερα για τους πρώτους 7 μήνες του εκάστου έτους. Με δεδομένο ότι ο φετινός Απρίλης δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί (μετρήσεις μέχρι 07/04/2019) και το γεγονός ότι αναμένονται αυξημένες ποσότητες βροχής μέχρι το τέλος του μήνα, η κατάταξη θα βελτιωθεί σημαντικά υπέρ του έτους 2019 το οποίο θα πλησιάσει την μέγιστη καταγραμμένη βροχόπτωση του 1968-1969 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνεται η κατάταξη της βροχόπτωσης για τους πρώτους 7 μήνες του υδρολογικού έτους. Η χρονιά που διανύουμε είναι δεύτερη μέχρι στιγμής με πολύ μικρή διαφορά από την επόμενη.

Η συνολική βροχόπτωση του έτους 2018-2019 μέχρι στιγμής κρίνεται εξαιρετική συγκρινόμενη με την ολική βροχόπτωση των άλλων ετών. Βρίσκεται στην 4 θέση της κατάταξης ενώ δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί ο Απρίλης και ενώ υπολείπονται οι υπόλοιποι μήνες μέχρι και το Σεπτέμβρη.

Tags: