09/04/2019 17:15

Ακιντζί: Να καταγραφούν ξεκάθαρα οι θέσεις των δύο πλευρών στην έκθεση του ΓΓ

Απαραίτητο θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί το να περιληφθεί ξεκάθαρα και αντικειμενικά αναφορά στις στάσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο για μια λύση στις παραμέτρους του ΟΗΕ και την συνομολόγηση των όρων αναφοράς, στην έκθεση που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδώσει στο ΣΑ των ΗΕ, λέγοντας ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την ξεκάθαρη στάση της ε/κ πλευράς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωση της «προεδρίας», ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η διαδικασία για μια λύση δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά όπως και ο ΓΓ έχει αναφέρει – είπε – εφικτή είναι μια διαδικασία που θα βασίζεται στις υφιστάμενες προσεγγίσεις, θεωρώντας σε ισχύ την συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, θα βασίζεται στο πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017, θα είναι επικεντρωμένη στη λύση και με χρονοδιάγραμμα.

«Για να αρθούν οι συνέπειες και να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο, δεν πρέπει να παραβλέπεται άλλο η αποφασιστική και ειλικρινή στάση που συνεχίζεται με θάρρος από τον τ/κ λαό που έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες από την μη λύση. Ακόμα και αν μεσοπρόθεσμα το συνεχιζόμενο στάτους κβο στην Κύπρο βλάπτει την τ/κ κοινότητα, βραχυπρόθεσμα, πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι δεν θα έχει καλά αποτελέσματα ούτε για την ε/κ κοινότητα».

Στην γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει την σημασία που έχει για την τ/κ πλευρά η πολιτικής ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή. «Στόχος μας πάντα να δημιουργηθεί ένα μέλλον όπου και οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια».

Σε αντίθεση με αυτή την ξεκάθαρη θέση της τ/κ πλευράς, συνέχισε, η ε/κ ηγεσία κλυδωνιζόταν. «Πρώτα είπαν χαλαρή ομοσπονδία, μετά αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αλλά δεν εξήγησαν. Μετά που είπαν ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες αποδεχόμενοι το πλαίσιο Γκουτέρες, προσπάθησαν να εφεύρουν ένα άλλο πλαίσιο, όχι το μόνο πλαίσιο που υπάρχει και είναι της 30ης Ιουνίου, αλλά ένα με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017. Έφεραν στην ατζέντα ως μια νέα ιδέα που ταιριάζει με το πλαίσιο Γκουτέρες την φόρμουλα για μόνιμα Ε/κ πρόεδρο και εκ περιτροπής πρωθυπουργία, που είχε συζητηθεί τις πρώτες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων και είχε από κοινού αποφασιστεί ότι δεν θα γίνει».

Εκτός αυτού, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, αυτή η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο Γκουτέρες που περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία 2:1. «Παρ’ ότι την παρουσίασαν ως νέα και με αυτή την πρόταση επιμένουν στο ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από απλή ε/κ πλειοψηφία. Επιπλέον, ακόμη και στις κυβερνήσεις συνασπισμού μιας κοινότητας, είναι βασική αρχή οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να λαμβάνονται με συναίνεση. Έχουν κάνει πίσω ακόμη και από την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία θετική ψήφο, στην οποία υπήρξε συμφωνία. Μετά που είπαν ότι αυτή την αρχή θα την αποδεχθούν μόνο για θέματα ζωτικής σημασίας, ανέφεραν ότι τα θέματα ενέργειας και προϋπολογισμού δεν είναι ζωτικής σημασίας για μας (τους Τ/κ)».

Εν συντομία, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ πλευρά επιβεβαίωσε και πάλι ότι δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας που είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Θεωρεί δε ότι είναι απάνθρωπο να συνεχίζει να τιμωρείται η τ/κ πλευρά που έχει συνεπή και εποικοδομητική στάση και στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς και για την λύση, για την μη λύση για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια.

Tags: