08/04/2019 17:45

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: “Να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των μισθών”

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καλυτερεύουν τη θέση τους εάν παραμείνουμε σοβαροί και στοχοπροσηλωμένοι στον δρόμο που επιλέξαμε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

Σημειώνοντας πως θα υπάρξει μια νέα σύσκεψη στην οποία θα είναι παρών και ο Γενικός Εισαγγελέας γιατί παρόλο που είναι ένα οικονομικό ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι κατ’ εξοχήν νομικό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «εάν θέλουμε ως κοινωνία και μιλώ για το σύνολο – εργαζόμενοι στο δημόσιο, στον ημιδημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις και οι πάντες – σταδιακά να υπάρξει επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των μισθών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στους αυτοεργοδοτούμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που μας διέκρινε όσο καιρό είμαστε κάτω από το μνημόνιο για να γίνει η πλήρης αποκατάσταση».

‘Ολοι οι νούσιμοι γνωρίζουν ότι εάν πάμε πίσω στο 2012 είναι ωσάν να μην έχουμε διορθώσει τίποτα. «Εχει κανένα που δεν θέλει να δίδει αυξήσεις δεδομένου ότι μπορεί να τις αντέξει η οικονομία;” διερωτήθηκε

Θεωρώ ότι εάν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα θα μπορούμε μέχρι το το 2023 να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση σε όλους τους τομείς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη

Απευθυνόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατανοεί πως είχαν μια μείωση στους μισθούς τους, όμως περισσότερη μείωση είχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε ακόμη πως σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 2013 και το 2014 έχασε τη δουλειά του.

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε αν περιουσιακό στοιχείο είναι μόνο ο μισθός αν προέρχεται από το δημόσιο. Αν ο μισθός είναι κατά την ερμηνεία τους περιουσιακό στοιχείο γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα; διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως οι καταθέσεις που είναι περιουσία κουρεύτηκαν. Δεν κρίνεται ότι πρέπει να αποκατασταθούν; Και τί θα γίνει, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα – και μακάρι να την είχαμε – να δώσουμε 7,8 δις στους κουρεμένους, να δώσουμε άλλα 2 δις στους κατόχους αξιογράφων, να δώσουμε άλλα 2 δις περίπου στους δημόσιους υπαλλήλους και να δώσουμε κάποια δις και στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα; διερωτήθηκε.

Είπε πως για τον ίδιο οι πιο σκληρές αποφάσεις αφορούσαν τις κοινωνικές παροχές. Σημείωσε πως το 2011-2012 υπήρξαν συνολικές αποκοπές στο πακέτο των κοινωνικών παροχών που έφθαναν τα 400 εκατομμύρια ετησίως.

Δεν είχαμε επιλογή. Ήταν για να σώσουμε τον τόπο. Αν θα πάμε να αποκαταστήσουμε τα πάντα με βάση το τί προϋπήρχε όχι το 2012 και το 2011 θα πάμε σε ένα βατερλό, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει να πιστεύει πως η ολότητα των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων με πρώτους τους εργαζόμενους κατανοεί πως δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα να πάμε εν μία νυκτί με βάση το 2012.

Θα πληρωθούμε όλοι για ένα μήνα, για δυο μήνες, ανέφερε. Επεσήμανε πως αυτό το κράτος συντηρείται ακόμα με δανεικά και πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος είναι 105%.

Αν σε 2-3 μήνες δεν μας δανείσουν ή έχουμε δόση και δεν μπορούμε να την πληρώσουμε, έχουμε σκεφτεί σοβαρά τί θα συμβεί σε αυτό τον τόπο; διερωτήθηκε.

Υπογράμμισε πως είναι εις βάρος των εργαζομένων να υπάρξει αναταραχή και πως η ζημιά που θα πάθει το σύνολο των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η οικονομία, είναι δυσανάλογη με το ότι θεωρούμε ότι με αυτή την απόφαση όλοι θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι νούσιμοι και συνετοί φορολογούμενοι και οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν και τους φόρους τους και τις δόσεις τους στα δάνεια έχουν μειωθεί και δεν μπορούμε να τους φορτώσουμε και άλλα βάρη.

Ήδη συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη, δεν αντέχει άλλα βάρη και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε και είναι υπέρ των υπαλλήλων του δημοσίου να τα δούμε όλα με νηφαλιότητα και σωφροσύνη, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic