08/04/2019 13:10

Διευθέτησαν νέα σύσκεψη οι αρχηγοί κομμάτων στην παρουσία Γενικού Εισαγγελέα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 η συνεδρία του Συμβούλιο Αρχηγών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με αντικείμενο την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η κυβέρνηση έχει κάνει κάποιους σχεδιασμούς μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, τους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέλει να μοιραστεί με τις πολιτικές δυνάμεις εφόσον το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά κυρίως διότι οι αποφάσεις που είχαν οδηγήσει στον νόμο ο οποίος ακυρώθηκε ήταν κοινές.

Τη θέση ότι ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να παραιτηθεί επανέλαβε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Αρχηγών που εξέτασε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μιλώντας για κενό αξιοπιστίας της κυβέρνησης αλλά επισημαίνοντας ότι δεν θέτει αυτό ως προϋπόθεση, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος για τους μισθούς.

Ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Αρχηγών συζητήθηκε ακόμα και η τροποποίηση του Συντάγματος, δηλώνοντας ότι διευθετήθηκε νέα συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Η Πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένη Θεοχάρους, είπε ότι η κυβέρνηση κατευθύνεται προς τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για νομικές πτυχές στο πολύ σοβαρό ζήτημα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Επιφυλάχθηκε δε να τοποθετηθεί εκτενέστερα μετά την επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Κώστα Κληρίδη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι κατέθεσε τη θέση όπως ‘η όποια ρύθμιση δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να φορτώσει νέο κόστος στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομεά».

Αναφέρθηκε σε οικονομική, νομική, αλλά και πολιτική φύση του ζητήματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως άκουσαν από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών τις προεκτάσεις του ζητήματος μετά την απόφαση του Δικαστηρίου.

«Λείπουν κάποιες ψηφίδες από το σκηνικό», δήλωσε, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως εξήγησε, θα συζητηθούν στο κόμμα όσα ακούστηκαν και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Ερωτηθείς αν θέτουν ζήτημα Χάρη Γεωργιάδη, σημείωσε πως δεν συνδέουν τα δύο ζητήματα. Τέλος, συνέστησε ψυχραιμία για ενδεχόμενο πρόβλημα στα δημοσιονομικά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό, ενώ για το επίμαχο ζήτημα των μισθών αναφέρθηκε σε ενημέρωση του Υπουργού Οικονομικών.

«Δεν θα μπούμε σε διαδικασία συναίνεσης πίσω από κλειστές πόρτες», είπε, τονίζοντας ότι θα αναμένουν τη συνολική απόφαση της κυβέρνησης και σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περιόδους εθνικών κρίσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το θέμα, μιλώντας για λάθος χειρισμούς από το 2012.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η κοινωνία και ο ιδιωτικός τομέας δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον δημόσιο τομέα», εξήγησε τονίζοντας ότι όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές λιτότητας.

Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Δικαστήριο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα, το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012, ενώ κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στον Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2011.

Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στη Νομική Υπηρεσία, αποφασίστηκε να καταχωρηθούν το συντομότερο εφέσεις στις τρεις αποφάσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των νομοθεσιών για τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών επιδομάτων και την εισφορά 3% στο κυβερνητικό σχέδιο σύνταξης.

Αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί διάταγμα αναστολής της εκτέλεσης των αποφάσεων.

Πηγή: Philenews

Tags:
Cheap Website Traffic