08/04/2019 17:50

Δ. Βίτσας: “Οι πρόσφυγες στα Διαβατά υπήρξαν θύματα παραπληροφόρησης”

Στη δράση οργανωμένων διεθνών κυκλωμάτων διακινητών που πιθανότητα ενεπλάκησαν στην κινητοποίηση των Διαβατών, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του News 24/7.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κινητοποίηση των προσφύγων στα Διαβατά έληξε και ότι οι ίδιοι επέστρεψαν στις δομές όπου φιλοξενούνται, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης διακινητών. Όπως επισήμανε η αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο ο ίδιος δεν αποκλείει την εμπλοκή διεθνών κυκλωμάτων διακινητών, η δράση των οποίων δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία αυτών των «διεθνών εγκληματικών συμμοριών», όπως τις χαρακτήρισε, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 350 διακινητές το 2018. Ανάμεσά τους είναι όλου του κόσμου οι φυλές. Τούρκοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Σύροι».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι πρόσφυγες που κινητοποιήθηκαν στα Διαβατά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι έθεταν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. «Αυτό προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε και το αποτρέψαμε», σημείωσε ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα απώλειας των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων προσφύγων στην Ελλάδα, μετά την κινητοποίησή τους. «Αρκεί να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί, με δυσκολίες και με θυσίες. Να ακούνε αυτή τη χώρα, γιατί είναι η μόνη πηγή της αλήθειας. Οι ελληνικές Αρχές είναι η μόνη πηγή της αλήθειας, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης», τόνισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά, και ειδικότερα στη Μόρια της Λέσβου, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της 31ης Μαρτίου 2019 «στη Μόρια βρίσκονται 4.900 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 900 έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν το επιλέγουν, όμως, γιατί δεν έχουν χρήματα και σε αυτή την περίοδο εμείς δεν έχουμε περισσότερες θέσεις για να τους φιλοξενήσουμε – θα αποκτήσουμε όμως. Ευελπιστώ ότι ο αριθμός αυτός διαρκώς θα πέφτει». Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη Σάμο παραμένει δύσκολη, σημειώνοντας ότι η αυριανή του μετάβαση στο νησί στοχεύει στην οριστικοποίηση του σχεδίου αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του νησιού ευρύτερα. «Στη Χίο, τη Λέρο και την Κω, η κατάσταση είναι καλή», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Ως προς το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης των προσφυγικών ροών, ενόψει και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής πολιτείας βασίζεται σε τρεις άξονες. Η μία κατεύθυνση αφορά την Ευρώπη για «να γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός του βάρους που αντικειμενικά φέρει το προσφυγικό, και η άλλη κατεύθυνση αφορά την Τουρκία, ώστε οι αποφάσεις να υλοποιούνται. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας. «Το τρίτο κομμάτι είναι να επιταχύνουμε –και αυτό το έχουμε επιτύχει, με εξαίρεση τη Σάμο– τις διαδικασίες αποσυμφόρησης στα νησιά», κατέληξε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: