05/04/2019 14:40

137 επισημάνσεις για επικίνδυνα προϊόντα εντοπίστηκαν στην Κύπρο

Την έκθεση για τα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην ΕΕ το 2018 παρουσίασε η Κομισιόν

Την έκθεσή της για το 2018 σχετικά με την Πύλη Ασφαλείας για επικίνδυνα προϊόντα, δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία στην Κύπρο σημειώθηκαν 137 επισημάνσεις – ειδοποιήσεις (42% για ενδύματα, 40% για παιχνίδια και 6% για κοσμήματα) και κινήθηκαν διαδικασίες παρακολούθησης (follow up) σε 17.

Στην Κύπρο το 31% των κινδύνων που προέκυπταν από τα επικίνδυνα προϊόντα αφορούσε χημικά, το 29% τραυματισμούς και το 17% πνιγμό. Στην Ελλάδα καταγράφονται 18 ειδοποιήσεις (34% ήδη βρεφικής φροντίδας, 33% παιχνίδια και 11% ήδη ένδυσης) και 188 διαδικασίες παρακολούθησης (follow up). Oι κίνδυνοι αφορούν κατά 39% χημικά, 17% τραυματισμούς και 13% παγίδευση.

Η έκθεση δείχνει ότι οι αρχές αντάλλαξαν 2.257 προειδοποιήσεις σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα. Η κατηγορία των παιχνιδιών ανήκε στην πλέον κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (31%), ακολουθούμενη από τα αυτοκίνητα (19%) και τα είδη ένδυσης, υφάσματα και είδη μόδας (10%), ενώ οι κυριότεροι κίνδυνοι ήταν οι χημικοί κίνδυνοι και οι τραυματισμοί (25% έκαστο) ακολουθούμενο από τον κίνδυνο πνιγμού για παιδιά (18%). Οι ανακλήσεις προϊόντων αποτελούν ένα από τα πιο κοινά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων που ενέχουν τα επικίνδυνα προϊόντα, ωστόσο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εξακολουθεί συνειδητά να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ανακληθέντα προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ειδοποιήσεις ανάκλησης ενδέχεται να μην έχουν μεγάλη επίπτωση στους καταναλωτές ή / και ότι ο κίνδυνος μπορεί να μην ανακοινώνεται επαρκώς.

Περισσότερο από το ήμισυ όλων των ανιχνευθέντων επικίνδυνων προϊόντων προέρχονται από την Κίνα. Η συνεργασία με τις κινεζικές αρχές στον τομέα της ασφάλειας των προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Η Κομισιόν εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές για το θέμα αυτό. Αυτό περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων που πρέπει να πληρούνται κατά την πώληση στους καταναλωτές της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cheap Website Traffic