04/04/2019 15:45

Ατάκες “φωτιά” στην ολομέλεια για το “μνημόσυνο” του Συνεργατισμού

Με τις ατάκες να δίνουν και να παίρνουν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αλλά και για το επίμαχο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.Με υψηλούς τους τόνους οι επικεφαλής των κομμάτων ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής ανταλλάζοντας πυρά για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Αβέρωφ: Από το Μαρί στα κατεστημένα από το Παραλίμνι ως τον Πύργο Τυλληρίας

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε αν ο Άντρος Κυπριανού όταν μιλά για απαξίωση των ερευνητικών επιτροπών, αναφέρεται στο πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί. Υπογράμμισε δε ότι οι ίδιοι δεν θα βρεθούν έξω από τις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για πολιτικές διώξεις. Τόνισε επίσης ότι στο Συνεργατισμό διοικούσαν τα κατεστημένα από το Παραλίμνι ως τον Πύργο Τυλληρίας.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Άντρου Κυπριανού, τον αποκάλεσε συκοφάντη με τον πρόεδρο της Βουλής να τον καλεί να αποσύρει τους χαρακτηρισμού.

Άντρος Κυπριανού: Παραμυθάς ο Τορναρίτης 

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τώρα αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης. Αυτό της αλαζονείας και της αυταρχικότητας. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έγινε επιλεκτική διαρροή των ΜΕΔ βουλευτών προκειμένου να περάσουν την εικόνα ότι όλοι φταίνε. Την ίδια ώρα ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε το ΕΛΑΜ να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες ότι μέλος τους έχει συλληφθεί ως μέλος του υποκόσμου καθώς επίσης και για τις σχέσεις του με το νεοναζιστικό κόμμα Γερμανίας.Παρέμβαση έκανε μετά την ομιλία Κυπριανού ο κ. Τορναρίτης λέγοντας: «Δεν υπήρξα ποτέ παραμυθάς, έφερα τα πρακτικά» σε σχέση με κόντρα που ξέσπασε στην αρχή της διαδικασίας, οπόταν και χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραμυθά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ.

Νικόλας Παπαδόπουλος με κατά μέτωπον επίθεση στο ΕΛΑΜ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε το ΕΛΑΜ να απαντήσει για τις σχέσεις του με το νεοναζιστικο κόμμα της Γερμανίας αλλά και τις σχέσεις στελεχών του με τον υπόκοσμο. Αναφέρθηκε στις απαλλαγές των στελεχών του ΕΛΑΜ από τις εφεδρείες ενώ διερωτήθηκε ότι όλα είναι μέρος του κατεστημένου εκτός από τα ιατροσυμβούλια που δίνουν απαλλαγές; Στο τέλος της τοποθέτησης του Νικόλα Παπαδόπουλου ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ διάβασε τη γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου που αφορούσε τη δική του περίπτωση. Για το Συνεργατισμό ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι ευθύνες της κατάρρευσης δεν μπορούν να αναζητηθούν πριν το 2013 τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Πρίν το 2013 ο Συνεργατισμός ήταν ένα συνοθύλευμα ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Μετά το 2013, το κράτος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του δια της παρούσας κυβέρνησης.

Μαρίνος Σιζόπουλος: Σταθηκε σε ΕΛΑΜ και θέσεις ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι κατάλογοι με τις διαγραφές των δανείων πολιτικών προσώπων ή σωματείων συνδεδεμένων με κόμματα ενώ υπογράμμισε ότι όταν η ΕΔΕΚ σκάνδαλα στη Βουλή δεν βρήκε υποστήριξη από κανένα κόμμα. Ανέφερε ακόμη ότι από το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν προκύπτουν ευθύνες στην ΕΔΕΚ.Αναφέρθηκε παράλληλα στο ΕΛΑΜ για την κριτική που άσκησε στην ΕΔΕΚ για την απλή αναλογική διότι δεν πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά στον ολοκληρωτισμό.

Χρίστου κατά όλων των μεγάλων 

Στην ομιλία του ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι οι κύριοι ένοχοι είναι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ οι οποίοι όπως ανέφερε, είχαν στήσει μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες των πολιτών και σήμερα ήρθαν να αναζητήσουν ευθύνες. Ο Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο διασυνδέεται ΑΚΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ακόμη ότι το δικηγορικό γραφείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν νομικός σύμβουλος της ΣΚΤ.

Με… Διονύση Σαββόπουλο ο Περδίκης

Ο κ. Περδίκης έκανε αρχή στην ομιλία του με ένα στοίχο του Σαββόπουλου ο οποίος λέει, ο υπουργός ντρέπεται και κάθεται πίσω για να μην παραστεί στο θέατρο σκιών. Την ίδια ώρα ο κ. Περδίκης έδωσε τα εύσημα στην Ερευνητική Επιτροπή αλλά και στον κ. Αρέστη. Ανέφερε επίσης ότι ο Συνεργατισμός παραχωρήθηκε στον Χάρη Γεωργιάδη και στην παρέα του το Σεπτέμβριο του 2013. Αυτοί  που ανέλαβαν να “σάσουν” τον Συνεργατισμό “έσασαν την πούγκα τους”.

Γιωργάλλας για τους ανεπαρκείς

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε ότι στηνν περίπτωση του Συνεργατισμού κάποιοι θα έπρεπε να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις αλλά στάθηκαν ανεπαρκείς. Χαρακτήρησε κακό προηγούμενο και χλευασμό της Κυβέρνησης προς την Ερευνητική Επιτροπή της ΣΚΤ. Απέρριψε ευθύνες σε αυτούς που διόρισαν μια ανεπαρκή διοίκηση σε μια περίοδο κρίσης που ασχολούνταν με τα μικρά. Ενώ επέρριψε ευθύνες σε Υπουργό Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.Λιλλήκας- Με χρηματιστήριο και Μαρί Για να αποδοθούν οι ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού​​​​​​

Γιώργος Λιλλήκας: Θυμήθηκε Χρηματιστήριο και Μαρί

“Το να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν είναι ένα έργο που επετέλεσε πλήρως και τεκμηριωμένα η Ερευνητική Επιτροπή Αρέστη. Η μη ανάληψη της ευθύνης ήταν περίπου αναμενόμενη αφού αποτελεί μια παγιωμένη πλέον πολιτική κουλτούρα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα βιώσουμε ξανά και ξανά τα ίδια φαινόμενα. Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου διαδέχθηκε το Μαρί, το Μαρί διαδέχθηκε η Λαϊκή Τράπεζα, τη Λαϊκή Τράπεζα διαδέχθηκε ο Συνεργατισμός και τον Συνεργατισμό με μαθηματική ακρίβεια θα διαδεχθεί το επόμενο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το ατύχημα της Ήλιος, το Μαρί, η οικονομική κρίση και το κούρεμα, η Λαϊκή Τράπεζα και οι διασυνδέσεις Βγενόπουλου με πολιτικά πρόσωπα είναι μερικά από τα όσα έχουν απασχολήσει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Για πολλά απ’ αυτά έχουν διοριστεί Ερευνητικές Επιτροπές τα πορίσματα των οποίων, σχεδόν πάντοτε, αμφισβητήθηκαν κι απαξιώθηκαν απ’ αυτούς που κρίθηκαν ότι φέρουν ευθύνη.Για χρόνια, ως Συμμαχία Πολιτών φωνάζουμε πως δεν είναι δουλειά των κομμάτων να διοικούν την CYTA, την ΑΗΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής (μετέπειτα Κυπριακής) Τράπεζας, να στελεχώνουν την ΕΔΥ και την ΕΕΥ” ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας.​​​​​​

Πηγή: i-eidisi.com

Tags: