27/03/2019 14:58

Κάναμε πολύ μεγάλα βήματα, είπε ο Εκπρόσωπος σε σχέση με έκθεση ΕΚ για φορολογικούς παράδεισους

Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, όχι μόνο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και με δικές της αποφάσεις, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όταν κλήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος, μαζί με κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ, είναι φορολογικός παράδεισος.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μόνιμη η συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, σχετικά με τα φορολογικά θέματα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες απόψεις μέσα στην ΕΕ που θα ήθελαν να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό καθεστώς, κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζει την ΕΕ. Εκτός από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ, που είναι υποχρέωση, αλλά όχι ενιαίος (φόρος), υπάρχει γενικά η ελευθερία στα κράτη μέλη να ασκούν τη δική τους φορολογική πολιτική”.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, όχι μόνο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και με δικές της αποφάσεις.

Εξήγησε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί σε κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιθεωρήσεις, όπως η ευρωπαϊκή επισκόπηση της Moneyval  και  άλλα κριτήρια που είχαν προωθηθεί από τον ΟΟΣΑ, ούτως ώστε να εκσυγχρονιστεί το σύστημα και οπωσδήποτε αποκλείει με πολύ αυστηρούς ελέγχους – αυστηρότερους από πολλά άλλα κράτη μέλη – πρακτικές και μεθόδους συναλλαγών που μπορεί να άφηναν χώρο για παρανομίες, είτε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είτε για διεθνή τρομοκρατία και άλλα.

Υπενθύμισε, επίσης, “πολύκροτες αποφάσεις” που λήφθηκαν στην Κύπρο στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι “τα πράγματα καθαρά”.

Η γνώμη αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, είπε, αφορά ένα σύνολο χωρών που “αν τις δείτε είναι υποκειμενικό το αν κάποιος θα πει ότι έχουν φορολογική ευνοϊκή μεταχείριση. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών, δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν νομίζω ότι είναι ψεγάδι αν η Κύπρος παραλληλίζεται με χώρες όπως η Ολλανδία, για παράδειγμα”.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι “όσον αφορά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθύνσεις, τα όσα ακούμε και στην επισκόπηση που γίνεται εξετάζονται πολύ σοβαρά και η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε όσα είναι για τη βελτίωση της χώρας μας ή είναι υποχρεώσεις”.

Tags:
Cheap Website Traffic