21/03/2019 21:46

Καδής: Με τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις οι χώροι πρασίνου αποκτούν ξεχωριστή αξία

Στις μέρες μας, με τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις, την καθιστική ζωή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους, τις πιεστικές συνθήκες εργασίας, αλλά και τις απότομες μεταβολές στο κλίμα και στο περιβάλλον, οι χώροι πρασίνου και τα δάση γενικότερα, αποκτούν ξεχωριστή αξία, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Δασών, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Μέσα από τον πολυλειτουργικό τους ρόλο, τα δάση δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό μέχρι και 50%, αποτελούν εξαίρετο φίλτρο εξουδετέρωσης βλαβερών ουσιών που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και προστατεύουν τους παρακείμενους οικισμούς από την ηχορύπανση. Επιπρόσθετα, αποτελούν καταφύγιο για το 80% των ζωικών και φυτικών οργανισμών, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, στην προσπάθεια για εξάλειψη της πείνας, στη διατήρηση βιώσιμων αστικών και αγροτικών κοινοτήτων και στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι στην Κύπρο, το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια Αρχή, διαχειρίζεται τα κυπριακά δάση στη βάση της αρχής της αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

«Η προστασία των δασών είναι καθήκον όλων μας και η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές και δράσεις που οδηγούν στην κατεύθυνση αυτή. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, καθώς και για την ανάγκη προστασίας του», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic