Έκθεση προς την Ολομέλεια από την Επιτροπή Θεσμών για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Έκθεση προς την Ολομέλεια από την Επιτροπή Θεσμών για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αφού συγκεντρώσει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων στη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης (ραδιοτηλεοπτικών σταθμών) στην Κύπρο θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ΄ και ακολούθως σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία θα επιχειρήσει να επιφέρει τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορθώσει τα τρωτά και να συμπληρώσει τα κενά δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή για τη λειτουργία τoυ θεσμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι η μελέτη του θεσμού και της λειτουργία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, είχε στόχο να εντοπιστούν ενδεχόμενα λάθη και προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε ο εθνικός πλούτος των ραδιοκυμάτων να τυγχάνει ορθής εκμετάλλευσης προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι τίθενται τεράστια και μεγάλα θέματα όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης του πολιτικού λόγου, της ενημέρωσης και το όριο στο οποίο σταματά όταν ενοχλεί κάποιον άλλο.

Κατά τον κ. Ζαχαρίου τίθενται θέματα πολυφωνικής πληροφόρησης. Εξήγησε πως τίθενται θέματα ρύθμισης εκ μέρους της Αρχής ώστε να αποκλείεται το μονοπώλιο και το ολιγοπώλιο από τους σταθμούς και τα κανάλια και ελέγχου – διασφάλισης των σταθμών και των ΜΜΕ από επικίνδυνα πρόσωπα.

Αφού ανέφερε πως δεν είμαστε στο στάδιο που θα επιθυμούσαμε να είμαστε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε πως η νομοθεσία σίγουρα χρήζει εκσυγχρονισμού καθώς έχει ξεπεραστεί από την εποχή.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως όλα τα κανάλια δεσμεύτηκαν να καταθέσουν εντός 15ημέρου συγκεκριμένες προτάσεις και παρατήρησε πως υπάρχει άψογη διάθεση για διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου για να πιο σωστό έλεγχο και ρύθμιση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι είναι ουσιαστικός ο ρόλος της Αρχής, προσθέτοντας πως υπερβαίνει μερικές φορές τα εσκαμμένα.

Ανέφερε πως είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση της ελευθερίας και για αυτό τον Οκτώβρη ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Θεσμών σε σχέση με τις παρεμβάσεις της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου προς δημοσιογράφο που άσκησε κριτική στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων για την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, για πιθανή παραβίαση διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων, που προστατεύουν την ελευθερία έκφρασης και γνώμης.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τοποθετήθηκαν σχετικά και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου πως ήταν απαράδεκτες δηλώσεις ρατσιστικές που προκαλούσαν όταν ένας ολόκληρος λαός πενθούσε έστω και αν αυτός που τις εξέφρασε ήταν ιερωμένος, είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Είπε ακολούθως ότι δεν μπορούσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να ακούσει μόνο τον Κύπριο δημοσιογράφο που σχολίαζε και να παρακάμψει τη ρατσιστική δήλωση που προήλθε από τον ίδιο των Καλαβρύτων.

Ο ρόλος της Αρχής είναι να προστατεύει την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία γνώμης και όχι να διώκει δημοσιογράφους, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Σε περίοδο παραπληροφόρησης παραπλάνησης και αλλοίωσης είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται η ορθή πληροφόρηση του πολίτη, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ