12/03/2019 07:32

Γιούνκερ: «Αυτή είναι η συμφωνία», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «ειδάλλως ίσως να μη συμβεί το Brexit».

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από την έκτακτη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, ότι εξασφαλίστηκαν νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις αναφορικά με το λεγόμενο ‘backstop’, την ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Αναφέρθηκε αρχικά σε συμφωνία επί κοινού ερμηνευτικού της Συμφωνίας Αποχώρησης «οργάνου», που ορίζει ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να ενεργήσει με πρόθεση διατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο backstop επ´ αορίστω.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε η κα. Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο διαιτητικό όργανο και σε περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης από την πλευρά της ΕΕ να αναστείλει την ισχύ του backstop.

Στη συνέχεια η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συμφωνία επί κοινής δήλωσης σε σχέση με την πολιτική διακήρυξη για επίσπευση της διαδικασίας καθορισμού της μελλοντικής σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών.

Σημείωσε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται για προσπάθεια κατάληξης σε εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις έως το Δεκέμβριο του 2020.

Η κα Μέι ενημέρωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προβεί σε μονομερή δήλωση με την οποία θα τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα αποχώρησης από το backstop εάν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επί της μελλοντικής σχέσης καταρρεύσουν και δεν υπάρχει προοπτική για συμφωνία.

Τέτοιου είδους μονομερείς δηλώσεις, εξήγησε, υποβάλλονται από χώρες παράλληλα με την κύρωση διεθνών συνθηκών.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ θα αποφανθεί επί της νομικής ισχύος των αλλαγών που αφορούν το backstop. Είπε επίσης ότι η αυριανή συνεδρίαση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία για την τροποποιημένη συμφωνία θα ξεκινήσει με δική της ομιλία.

«Είναι ώρα να ενωθούμε, να στηρίξουμε αυτή τη βελτιωμένη συμφωνία και να υλοποιήσουμε την οδηγία του βρετανικού λαού», κατέληξε η κα Μέι απευθυνόμενη προς τους Βρετανούς βουλευτές.

Ο κ. Γιούνκερ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι δε θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία για την έγκριση της συμφωνίας από τους Βρετανούς βουλευτές. «Αυτή είναι η συμφωνία», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «ειδάλλως ίσως να μη συμβεί το Brexit».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μέι, ο αρχηγός της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σχολίασε ότι η συμφωνία του Στρασβούργου «δεν περιέχει τίποτα που να προσεγγίζει τις αλλαγές που υποσχέθηκε στο κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι» και για το λόγο αυτό η συμφωνία πρέπει να καταψηφιστεί ξανά.

Tags: